Куда САД води Трампово упозорење да нова генерација Американаца мрзи своју државу?

Поделите:

ДОНАЛД Трамп је требало да 4. јула одржи “царски говор” и да честита Американцима њихов главни празник, али је имао само овај избор: да покуша да иде путем националног помирења и да  сачува илузорну политичку коректност, или да се определи за максималну политичку конфронтацију, иако би се могла завршити и правим грађанским ратом.

Амерички председник се определио за најагресивнију опцију, па амерички медији већ два дана дешифрују његов „мрачни наступ који појачава поделе“ у земљи.

Трамп је рекао Американцима горку истину о њиховој подељеној земљи, упозорио их да Америка може бити уништена јер нова генерација Американаца искрено мрзи своју државу, а да се то догодило зато што је то иницирала руководећа елита.

Они презиру и мрзе своју Америку

Све што је Трамп изнео идеално се уклапа у опис касног СССР-а. Тешко је порећи паралеле: политички активна омладина мрзи земљу и вредности на којима почива, већина политичке и управљачке елите разбија властиту земљу, узајамна мржња грађана различитих политичких уверења (и националности) достиже тачку кључања и већ постоји и спремност за физичко насиље.

Водећи листови Сједињених Држава, као и света који говори енглески, увређени су нарочито овим Трамповим оценама:

„Брутално безакоње које смо видели на улицама градова који контролишу либералне демократе у свим је случајевима предвидљив резултат дугогодишњег екстремног идеолошког третмана и пристрасности у образовању, новинарству и културним институцијама. Упркос свим законима друштва и природе, наша деца су научена у школи да мрзе своју земља и верују да мушкарци и жене који су је изградили нису хероји, већ негативци. Радикални поглед на америчку историју је паучина лажи јер је целокупан контекст избрисан, свака врлина скривена, сваки мотив деформисан, свака чињеница искривљена, а сваки промашај се појачава све док реална историја не буде уклоњена и искривљена до непрепознатљивости.”

Амерички председник не претерује. Такозвани либерални (а у ствари и глобалистички) део америчке елите доиста је спровео прилично успешан план за поткопавање изборне базе својих конзервативних противника.

Млађа генерација Американаца заиста у већини мрзи властиту државу, њену историју, споменике и живи са неизбрисивим и застрашујућим осећајем сопствене кривице (јер су белци), кривице своје земље и својих родитеља.

Стрип-нација ово прижељкује

Читава генерација их је одрасла са идејом да је једини начин да се бар некако надокнади њихова „бела кривица“ да гласају за Демократску партију и да живе у строгом складу са „партијском линијом“ коју су формулисали уредници The New York Times, утицајни људи са друштвених мрежа и Холивuд.

Трaмп је одржао говор са Маунт Рашмором иза леђа. Са уклесаним гранитним ликовима четворице америчких председника: Џорџаа Вашингтона, Томаса Џеферсона, Теодора Рузвелта и Абрахама Линколна. То није само рељеф, већ и одређени историјски симбол – својеврсно „срце Америке“ и гранитно отелотворење историјског памћења и националног поноса.

Најбољи показатељ колико је болесно и подељено модерно америчко друштво је чињеница да су уочи тог Трамповог говора, главне вести у америчком инфо-пољу били позиви на уништење тог америчког симбола. Томе су се придружили и водећи медији САД.

„Моунт Рашмор је изграђен на земљишту које припада племену Лакота, а ликове четворице председника САД урадио је човек са јаким везама са Кју Клукс Кланом. Двојица од те четворице америчких председника држали су робове”, објавио је The New York Times .

Ово није питање порицања нечег лошег у прошлости четворице председника САД, већ покушај брисања и успостављања широм западног света, а посебно у његовој „матичној земљи“ – односно у САД – идеолошког глобалистичког монопола политичких снага чији су најсјајнији представници Хилари Клинтон, Џејмс Матис, Колин Пауел, Кондолиза Рајс или Џорџ Сорош.

Њихов избор је направљен према формули: ако желите да уклоните Трампа, морате уништити америчко самопоштовање, спалити историју САД и претворити младе Американце у либералне зомбије. А то је управо ово што сада раде.

Трамп мора да буде оптимиста, зато је у свом говору обећао бирачима потпуну победу над онима који покушавају да униште САД изнутра.

Међутим, чак и ако победи на изборима, његова победа највероватније ће бити пирова.

Сви су изгледи да ће САД, без обзира на резултате избора, утонути у политички хаос по узору на неке јужноамеричке или постсовјетске државе, вероватно са елементима масовног политичког насиља.

Можда је, са становишта интереса остатка света, то најбоља опција.

Сувише јака националистичка Америка, у облику у којем је жели Трамп, директна је претња свим земљама које желе да воде бар неку врсту независне политике.

Али, Сједињене Државе ће се, ако он изгуби,  вратити улози геополитичког жандарма, који гвозденом руком санкција и носачима авиона намеће широм света либералну америчку демократију, привилегије за сексуалне и остале мањине и друге лажне „универзалне вредности“. А то је још страшнија претња.

Парадоксално је: што Сједињене Државе буду дуже забављене својим унутрашњим свађама и што деструктивније буде то њихово гложење – то ће дуже милијарде људи у свету моћи да живе у релативном спокојству.

 

 

Иван ДАНИЛОВ, РИА Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here