“Kumov beleg” – spomenik o kome se malo zna

Podelite:

U Šapcu, čak i na tablama sa imenom ulice postoje kratke istorijske beleške. Ali, postoje spomenici o kojima se malo, ili gotovo ništa ne zna. Među njima je “Kumov beleg” koji je ovih dana očistio jedan šabački penzioner.

Ovaj neobičan spomenik na samom trotoaru u Ulici Ante Bogićevića u Šapcu svedok je događaja od pre dva veka. Kome je posvećen neobičan kamen koji prolaznici često zaobilaze, mnogi ne znaju, čak ni stanari ove ulice.

“Ne znam ništa”, kaže jedan prolaznik.

“Kažu da je povodom ubistva za vreme Karađorđa, da je ubijen njegov kum”, kaže drugi.

“To je spomenik iz vremena Turaka”, dodaje treći.

Za spomenik koji Šapčani zovu “Kumov  beleg”  penzioner, Ratimir  Mića Nikolić, čuo je još u detinjstvu. Da ga sačuva od zuba vremena, očistio ga je i zaštitio, kao i brojne istorijske ploče i biste u gradu.

“Da bi trajalo, mora da se održava. Imao sam priliku i da spomenik Stanković Andoliji popravim, i mnoge biste  u gradu, Žiki Popoviću, Veri Blagojević”, kaže Ratimir Mića Nikolić, penzioner iz Šapca.

Čiji je ovo beleg koji datira iz 1820. po predanju, postoji nekoliko verzija. Po jednoj, ovo je mesto na kojem je zbog prevare kum ubio kuma, a po drugoj stric sinovca.

Istoričari kažu da priča počinje iz jedne kafane na Bairu gde je grupa pijanih Turaka ugovarala atentat na Jevrema Obrenovića. Te reči stigle su do glavnog policajca toga doba Marka Štitarca koji je svojim momcima naredio da svaki od njih ubije po jednog Turčina i zakopa ga. Međutim, Markov sinovac sažali se na svoju žrtvu i pusti mladog atentatora, i umesto njega u grob zakopa  kladu.

Ništa se ne bi dogodilo da se posle toga mladi Turčin nije pohvalio da je jedini ostao živ. To je razbeselo Marka Štitarca koji je  naredio da se provere grobovi ubijenih.

“Otkopaju oni i nađu kladu. I reče sinovcu: “Sad ćeš umesto ove klade biti ti!” izvadi pištolj-kuburu i na licu mesta ubije svog rođenog sinovca i zakopa ga na to mesto”, kaže Svetlanka Miutinović, kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu.

Da bi ovaj spomenik  trebalo  bolje obeležiti, saglasni su mnogi Šapčani, jer je vezan za doba Jevrema Obrenovića, kada je ovaj grad prednjačio i po novinama i dometima u svim oblastima života.

RTS

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here