КУРЦ победник избора у Аустрији

Поделите:

ародна партија Аустрије (ОВП) Себастијана Kурца победила је на данашњим превременим парламентарним изборима, показују први резултати са биралишта.

Kурц би, на основу исхода избора могао постати најмлађи канцелар у историји Аустрије, али са 31 годином и најмлађи шеф владе у свету.

ОВП је, према 42,4 одсто пребројаних биралишта освојио 30,2 одсто гласова, што је, у односу на прошле изборе одржаних 2013.године, плус од 6,3 одсто.
Тиме је ОВП, након дуго година, поново доспела на прво место политичке сцене Аустрије.

На другој позицији је Слободарска партија (ФПО) Хајнц-Kристијана Штрахеа која је освојила 26,8 одсто гласова, што је добитак од +6,3 процената.

Тек на трећој позицији налази се Социјалдемократска партија (СПО) канцелара Kристијана Kерна која је освојила 26,3 одсто, за 0,6 одсто мање него пре четири године. Kерн је на гласање дошао са супругом Евелин Стајнбергер.

”Свима желим успех, вечерас ћемо заједно видети резултате”, изјавио је Kерн након што је обавио грађанску дужност.

У парламент улази још Неос који је освојио 5,3 одсто (+0,3 процената), а очекује се да ће у посланичким клупама остати и Зелени,који су освојили 4,9 одсто, али који су претрпели највећи губитак са -7,5 одсто.

Такође би и Листа Пилц могла ући у скупштину, пошто је за сада освојила 4,3 одсто.

За сада су пребројани гласови пре свега у руралним деловима Аустрије, тако да се још очекују гласови из великих градова, који могу променити редослед, изузев на самом врху.

На овим изборима о другој позицији, али и партијама које ће прећи цензус одлучиће гласачки листићи предати путем поште.

Наиме, више од 800.000 гласачких листића за гласање путем поште наручено је за ове изборе, што је 14 одсто гласачког тела.

Гласови предати путем поште, који ће се пребројати тек од сутра, могу утицати на коначан резултат, посебно о питању ко прелази, а ко не прелази цензус од четири одсто.

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here