Кусовац у Немачкој оптужен за превару

Поделите:

Познати кустос у пензији терети се да је 40 фалсификованих слика из доба зенитизма прогласио оригиналима. – Пред судом у Београду порекао кривицу

ензионисани кустос Никола Кусовац, историчар уметности и један од најпознатијих српских стручњака у тој области, саслушан је у Првом основном суду у Београду по замолници Вишег тужилаштва у Минхену, које је против њега и двојице продаваца уметнина подигло оптужницу због кривичног дела преваре. Трговци уметнинама Ненад Стојић и Сава Шароњић одбили су да се изјасне о наводима немачког тужилаштва.

Према сазнањима нашег листа, немачко тужилаштво Кусовца, Стојића и Шароњића терети да су једној галерији у Минхену предали већи број фалсификованих слика и цртежа из доба зенитизма, за које је наш познати историчар уметности казао да су оригинали. Реч је о сликама насталим између два светска рата, а међу њима су дела познатих аутора Михајла Петрова, америчког сликара Луиса Лозовика и других.

Према речима Кусовчевог браниоца Николе Николића, познати историчар уметности је на саслушању негирао дело које му немачко тужилаштво ставља на терет.

– Кусовац је казао да је са Петровим имао другарски однос и да нико не може да оповргне његово мишљење у погледу уметничких дела овог аутора. Навео је да је апсолутно сигуран у своје мишљење. Наглашавам да у овом случају, није реч о Кусовчевој експертизи, већ о мишљењу. На моје питање да ли постоји могућност да су му донели аутентичну слику на процену, а да су после направили копију, Кусовац је одговорио да је то могуће, али да то није у његовој компетенцији – казао је Николић и додао да је реч о око 40 уметничких дела.

Познати историчар уметности је, како наводи његов бранилац, тврдио и да су дела које је он видео и проценио апсолутни оригинали.

Насупрот Кусовцу, Стојић и Шароњић, по савету адвоката, нису желели да се изјашњавају о наводима немачког тужилаштва јер „документација коју су послали немачки правосудни органи није комплетна”. Београдском суду је, како каже њихов адвокат Веселин Церовић, достављен само један папир, без оптужнице и стручног вештачења.

– Стојић и Шароњић су се нашли у сукобу два мишљења: државног тужиоца Немачке, који наступа са позиција власти и мишљења које је о сликама дао Кусовац који наступа с позиције слободног уверења и стручног мишљења и тврди да су слике оригинали. Они су колатерална штета сукоба два мишљења. Предложио сам суду да формира независну комисију, састављену од домаћих експерата, с обзиром на то да је реч о српској уметности из доба зенитизма – рекао је Церовић за „Политику”.

Стојићев и Шароњићев став је, како каже њихов бранилац, да је реч о оригиналима, што су закључили на основу Кусовчевог мишљења, али и мишљења других експерата из ове области.

Упитан да ли је за тројицом осумњичених расписана потрага или потерница, Церовић је одговорио да није сигуран, али да је за очекивати да је против њих на снази „европски тајни налог” који омогућава њихово привођење уколико би се нашли на некој од граница.

Више тужилаштво у Минхену, према доступним информацијама, Кусовца терети да је у првој половини прошле године Стојићу, Шароњићу, као и још једном страном држављанину помогао да у познату галерију у центру Минхена убаце више од 40 разних слика, из доба зенитизма, за које се испоставило да су веште копије оригинала. Поред тога „потурена” им је и једна скулптура, која је испечена у радионици у Панчеву. Почетна вредност спорних слика је око 700.000 евра, али би се њихова вредност на аукцији знатно повећала.

Према незваничним информацијама, немачки галеристи су чак одштампали и каталоге, али су им мало после тога колекционари из Загреба дојавили да је реч о фалсификатима. Позвана је и полиција која је саслушала власника галерије, а слике су послате на анализу. Форензичком анализом, према истим информацијама, утврђено је да је реч о фалсификатима, после чега је покренута истрага.

 

Politika

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here