Kusovac u Nemačkoj optužen za prevaru

Podelite:

Poznati kustos u penziji tereti se da je 40 falsifikovanih slika iz doba zenitizma proglasio originalima. – Pred sudom u Beogradu porekao krivicu

enzionisani kustos Nikola Kusovac, istoričar umetnosti i jedan od najpoznatijih srpskih stručnjaka u toj oblasti, saslušan je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po zamolnici Višeg tužilaštva u Minhenu, koje je protiv njega i dvojice prodavaca umetnina podiglo optužnicu zbog krivičnog dela prevare. Trgovci umetninama Nenad Stojić i Sava Šaronjić odbili su da se izjasne o navodima nemačkog tužilaštva.

Prema saznanjima našeg lista, nemačko tužilaštvo Kusovca, Stojića i Šaronjića tereti da su jednoj galeriji u Minhenu predali veći broj falsifikovanih slika i crteža iz doba zenitizma, za koje je naš poznati istoričar umetnosti kazao da su originali. Reč je o slikama nastalim između dva svetska rata, a među njima su dela poznatih autora Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih.

Prema rečima Kusovčevog branioca Nikole Nikolića, poznati istoričar umetnosti je na saslušanju negirao delo koje mu nemačko tužilaštvo stavlja na teret.

– Kusovac je kazao da je sa Petrovim imao drugarski odnos i da niko ne može da opovrgne njegovo mišljenje u pogledu umetničkih dela ovog autora. Naveo je da je apsolutno siguran u svoje mišljenje. Naglašavam da u ovom slučaju, nije reč o Kusovčevoj ekspertizi, već o mišljenju. Na moje pitanje da li postoji mogućnost da su mu doneli autentičnu sliku na procenu, a da su posle napravili kopiju, Kusovac je odgovorio da je to moguće, ali da to nije u njegovoj kompetenciji – kazao je Nikolić i dodao da je reč o oko 40 umetničkih dela.

Poznati istoričar umetnosti je, kako navodi njegov branilac, tvrdio i da su dela koje je on video i procenio apsolutni originali.

Nasuprot Kusovcu, Stojić i Šaronjić, po savetu advokata, nisu želeli da se izjašnjavaju o navodima nemačkog tužilaštva jer „dokumentacija koju su poslali nemački pravosudni organi nije kompletna”. Beogradskom sudu je, kako kaže njihov advokat Veselin Cerović, dostavljen samo jedan papir, bez optužnice i stručnog veštačenja.

– Stojić i Šaronjić su se našli u sukobu dva mišljenja: državnog tužioca Nemačke, koji nastupa sa pozicija vlasti i mišljenja koje je o slikama dao Kusovac koji nastupa s pozicije slobodnog uverenja i stručnog mišljenja i tvrdi da su slike originali. Oni su kolateralna šteta sukoba dva mišljenja. Predložio sam sudu da formira nezavisnu komisiju, sastavljenu od domaćih eksperata, s obzirom na to da je reč o srpskoj umetnosti iz doba zenitizma – rekao je Cerović za „Politiku”.

Stojićev i Šaronjićev stav je, kako kaže njihov branilac, da je reč o originalima, što su zaključili na osnovu Kusovčevog mišljenja, ali i mišljenja drugih eksperata iz ove oblasti.

Upitan da li je za trojicom osumnjičenih raspisana potraga ili poternica, Cerović je odgovorio da nije siguran, ali da je za očekivati da je protiv njih na snazi „evropski tajni nalog” koji omogućava njihovo privođenje ukoliko bi se našli na nekoj od granica.

Više tužilaštvo u Minhenu, prema dostupnim informacijama, Kusovca tereti da je u prvoj polovini prošle godine Stojiću, Šaronjiću, kao i još jednom stranom državljaninu pomogao da u poznatu galeriju u centru Minhena ubace više od 40 raznih slika, iz doba zenitizma, za koje se ispostavilo da su vešte kopije originala. Pored toga „poturena” im je i jedna skulptura, koja je ispečena u radionici u Pančevu. Početna vrednost spornih slika je oko 700.000 evra, ali bi se njihova vrednost na aukciji znatno povećala.

Prema nezvaničnim informacijama, nemački galeristi su čak odštampali i kataloge, ali su im malo posle toga kolekcionari iz Zagreba dojavili da je reč o falsifikatima. Pozvana je i policija koja je saslušala vlasnika galerije, a slike su poslate na analizu. Forenzičkom analizom, prema istim informacijama, utvrđeno je da je reč o falsifikatima, posle čega je pokrenuta istraga.

 

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here