Кустурица снима филм о Јасеновцу?

Поделите:

Гидеон Грајф, истраживач геноцида, изнео предлог нашем славном редитељу. Важно je да се овај део историје поново осветли, истакао је израелски историчар

ЧУВЕНИ израелски историчар и најпознатији истраживач геноцида у Другом светском рату Гидеон Грајф, како “Новости” сазнају, предложио је редитељу Емиру Кустурици да сними филм о страдањима и страхотама у Јасеновцу, где је убијено више стотина хиљада Срба, Јевреја и Рома.

Кустурица је, како нам је потврђено, на овај изазов одговорио да је почаствован понудом и да је врло заинтересован за овај пројекат. Гидеон Грајф, који ће 15. децембра бити гост Андрићграда, где ће одржати предавања о јасеновачкој голготи, сматра да је прослављени редитељ, значајне међународне репутације, најбољи избор. Да ће Кустурица својим угледом и досадашњим остварењима привући пажњу најшире светске публике.

Грајф је недавно на Сајму књига у Београду представио монографију “Јасеновац – Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности”. Главни истраживач Института за Холокауст “Шем Олам” у овом капиталном делу први пут је урадио упоредну анализу Аушвица и Јасеновца. Када је реч о жртвама Јасеновца, Грајф наводи да је било најмање 750.000 мртвих и подсећа да је државна комисија 1945. одредила да их је било око 1.500.000. Он је нагласио да и у Јасеновцу, као и другим логорима, није било довољно само убити жртве, већ их је требало изложити и тортури и понизити. У монографији је описао 57 метода мучења које су користиле усташе.

 

– Јасеновац је био изузетно суров, чак су и СС официри говорили да је овај логор био превише бруталан – рекао је Грајф у препуној сајамској сали за промоције. – Сама смрт није била довољна, већ и да жртве пате. Неспорно је да су злочини почињени у Јасеновцу међу најбруталнијим у историји света. Тамо су погажена сва ограничења нељудскости. Зато је веома важно да се овај део историје поново осветли. Жртвама дугујемо право и на правду и на незаборав.

 

Грајф је био и главни кустос изложбе о Јасеновцу која је почетком ове године представљена у згради Уједињених нација у Њујорку, а у склопу догађаја којима се у 2018. подсећа на Холокауст.

ВЕЛИКА ТЕМА

НА идеју да се сними филм о јасеновачкој трагедији, пре неколико година дошао је Тихомир Станић и за редитеља изабрао Ђорђа Кадијевића. Пројекат је требало да финансира Република Српска, али је Станић, како је испричао, морао да одустане због претњи из Хрватске. Истом темом бавили су се редитељ Лордан Зафрановић и сценариста Арсен Диклић, чији је пројекат о страдању српске деце “Дјеца Козаре”, учествовао на овогодишњем конкурсу Филмског центра Србије за финансирање и суфинансирање пројеката са националном темом. Међутим, конкурс је поништен, па поновљен, а резултати још нису познати.

ВЛАДА СРБИЈЕ

ПРЕ пола године је најављено да је Влада Србије спремила 20 милиона евра за снимање филма о страдању Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу. У том филму играли би и познати глумци из Холивуда.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here