Кустуричин филм о Јасеновцу добио би Оскара

Поделите:

Израелски стручњак за истраживање Холокауста Гидеон Грајф сматра да је свијету потребан холивудски филм о Јасеновцу у режији Емира Кустурице и да би филм о том усташком концлогору као Аушвицу Балкана могао да освоји Оскара.

– Моје искуство са Ласлом Немешом, који је снимио холивудски филм `Шаулов син`, базиран на мојој књизи о зондеркомандосима, награђен је Оскаром. Осјећам да би `Јасеновац-Аушвиц Балкана` могао, такође, да освоји Оскара. Ја сам ту да помогнем да такав филм буде снимљен – рекао је Грајф за „Политику“.

Грајф је истакао да аеро-снимци подручја Јасноваца из 1945. године, који су недавно откривени у архиву Единбурга, откривају постојање много већих масовних гробница расутих на површини од најмање десет километара квадратних.

– Ти снимци су један од коначних доказа на основу којих ћемо, бојим се, морати чак да повећамо број убијених у Јасеновцу са 700.000 или 800.000, што су данашње процјене – рекао је Грајф.

Говорећи о својој студији „Јасеновац–Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“, Грајф је рекао да нема илузија да ће ова студија промијенити мишљење ревизиониста и оних који поричу чињенице, јер постоји негативно искуство са онима који негирају Холокауст.

– Хиљаде књига, хиљаде свједочења, хиљаде истраживања, хиљаде документарних филмова нису их натјерале да се предомисле – рекао је Грајф, који, ипак, очекује да пристојни и образовани људи уче из његове књиге без предрасуда и да схвате тешку причу о Независној Држави Хрватској.

Он је додао да се нада да ће ти људи првенствено одати пошту стотинама хиљада недужних људи који су мучени, понижавани и на крају убијени у Јасеновцу.

Говорећи о првој српско-јеврејској изложби о Јасеновцу, коју је прије годину дана приредио у УН, Грајф каже да је интернационализација питања заштите културе сјећања на жртве Јасеноваца веома важна, као и да су важни активизам и помоћ прогресивним и антифашистичким снагама у Хрватској да се одупру таласу ревизионизма и неоусташтва.

– Веома је важно да се оснажи сарадња свих прогресивних снага на заустављању тог опасног неоусташког тренда у Хрватској, који може да охрабри неонацистичке покрете и групације и у другим земљама – рекао је Грајф.

Грајф, којег је Влада Републике Српске именовала за предсједника Међународне групе за Сребреницу, рекао је да је за њега истраживање страдања у сребреничкој регији изазов, јер постоје различита тумачења, али да не постоје двије или три истине, већ само једна.

Он је навео да га је учешће муџахедина у балканској трагедији заинтересовало као истраживача који долази из Израела, те да ће се трудити да да све од себе да детаљно проучи све апекте страдања свих народа у деликатној сребреничкој регији.

Аутор монументалне студије „Јасеновац-Аушвиц Балкана. Усташка империја окрутности“, Грајф наоменуо је да је, док је истраживао Јасеновац, наишао на податке о „Ханџар дивизији“ и њиховим дејствима.

Грајф, којег је предсједник Србије Александар Вучић одликовао Златном медаљом за заслуге поводом Дана државности Србије, каже да га признање испуњава поносом, али напомиње да га прихвата једино као колективно признање.

Он је додао да један човјек није заслужан за све оно што је резултат оргомног и пожртвованог рада на подизању српско-јеврејског бедема пред ревизијом прошлости.

РТРС
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here