Lav Lajović: Milu, po svim kanonima, pripada pravo da potpiše Tomos, i Kosovu Autokefalna crkva!

Podelite:

Lav Lajović, koji je nedavno od strane ”Italijanske pravoslavne crkve” počastvovan ”hirotonijom” nivoa ”vladike”, tvrdi za podgorički portal ”Standard” da će ”Autokefalna Pravoslavna crkva Crne Gore” biti ”onakva kakva je bila prije ukidanja”.

– Jedinstvena Crkva u administrativnim granicama teritorije Crne Gore – bez prekograničnih eparhija. Zatim, Autokefalna i kanonska priznata Crkva i Saborna Crkva svih pravoslavno vjerujućih ljudi u Crnoj Gori bez obzira na njihovu etničku, ideološku ili političku pripadnost. Crkva u kojoj su sve crkvenoslužbene knjige i liturgija na savremenom i razumljivom jeziku (Crnogorskom i drugim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj Gori). Možda i najvažnije, Crkva koja priznaje apostolsko preimućstvo Vaseljenskom patrijarhu i koja je u euharistijskom jedinstvu sa svim pomjesnim pravoslavnim crkvama u vaseljeni. Na kraju, to je Pravoslavna crkva sa svještenstvom i vjernicima koji poštuju državu i koji su joj lojalni, jasan je Lajović.

”Sveštenik podgoričko-dukljanske eparhije” Lav Lajović, kazao je u razgovoru za Standard i da svijest o neophodnosti autokefalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori, sve više jača i u redovima Srpske pravoslavne crkve, kao i da je to jedino pravedno i moguće rješenje za Crnu Goru. Lajović vjeruje da će međunardni faktor mnogo uticati na rješenje crkvenog pitanja.

Lajović je potvrdio nedavno pisanje portala ”Srpsko ujedinjenje” o bliskosti pogleda i njegove relacije sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

– Smatramo veoma neodgovornim pred Bogom i građanima Crne Gore da neko odbacuje jednu potpuno ustavnu inicijativu Predsjednika suverene države sa većinskim pravoslavnim stanovništvom, kome pripada pravo po svim kanonima da bude inicijator za dobijanje i ostvarenje autokefalnosti, kao što smo vidjeli na primjeru Ukrajine, kada je Tomos upravo potpisao Predsjednik njihove države. Umjesto da svako da svoj doprinos da se to, par–ekselans političko pitanje rješava, svjedoci smo pokušaja abortiranja ideje prije nego ugleda svjetlo dana, kaže Lav koji se nada pomoći Carigrada, pa čak i ide korak dalje, priželjkujući i Pravoslavnu crkvu Kosova!

– Zato je i razuman stav Carigrada, da ako SPC prekida euharistijsko jedinstvo sa njima i sestrinskim crkvama zbog Moskve, onda prestaje da važi i Tomos iz 1922. godine i stvar vraća na situaciju prije toga, kao što se i u Ukrajini desilo. To je šansa da Pravoslavna crkve Sjeverne Makedonije i Pravoslavna crkva Crne Gore, a vjerovatno i Kosova, koji je do 1922. bio pod direktnim omoforom Ekumenskog patrijarha, obnove svoju autokefalnost, zaključuje bivši direktor državne ”Pobjede”.

Podjestimo, portal Srpsko ujedinjenje je nedavno, između ostalog, pisao da se Lav Lajović zalaže za ”Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori”, te da Milo Đukanović ozbiljno računa da ga ”ugura” u ”Sinod” te ”crkve”, pored aktuelnog cetinjskog episkopa Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića.

srpskoujedinjenje.com

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here