Лавров: Односи Русије и Запада гори него у Хладном рату

Поделите:

Однос Русије и Запада лошији је него у време Хладног рата, јер је тада постојала комуникација, а није било опсесије русофобијом, рекао је у интервјуу за Би-Би-Си министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Мислим да је (однос) лошији. Током рата постојали су канали комуникација и није било опсесије русофобијом, што изгледа као геноцид санкцијама”, рекао је Лавров.

Лавров се, како каже, нада да људи на Западу, укључујући и оне на власти, знају колико је ситуација опасна, пренео је Тас.

Он је у том интервјуу, чији делови су објављени данас, такође, демантовао америчке наводе да је Русија уклањала доказе са места на којем је наводно у Сирији извршен хемијски напад.

„Не могу да будем некултуран са шефовима држава, али позивате се на лидере Француске, Велике Британије и САД, а да будем искрен, сви доказе на које се они позивају ослањају се на наводе из медија и друштвених мрежа. Тај напад се није догодио. Оно што се догодило била је планирана представа”, рекао је Лавров. (Танјуг)

Кремљ: Неосновано је оптужити Русију да омета рад OPCW у Сирији

МОСКВА – Кремљ је данас назвао неоснованим оптужбе Велике Британије да Русија није омогућила приступ Думи мисији међународне организације за забрану хемијског оружја (OPCW) која се налази у Сирији.

„Сматрамо те оптужбе као неосноване”, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Британска амбасада у Хагу саопштила је раније данас да мисија OPCW-а која истражује наводе о могућој употреби хемијског оружја у Думи, није могла да дође до тог места код Дамаска.

„Чланови мисије OPCW стигли су у суботу у Дамаск. Русија и Сирија још нису омогућиле приступ Думи”, навела је британска амбасада после састанка OPCW-а у Хагу.

Песков је рекао да је Русија од самог почетка била за непристрасну истрагу и да категорички одбацује као неосноване све оптужбе о починиоцима напада.

Западне земље оптужиле су власти сиријског председника Башара ел Асада да су 7. априла у Думи спровеле напад хемијским оружјем.

Због тога су снаге САД, Велике Британије и Француске у суботу спровеле ваздушне нападе на војна постројења у Сирији.

Бета-АФП

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here