Lavrov: Odnosi Rusije i Zapada gori nego u Hladnom ratu

Podelite:

Odnos Rusije i Zapada lošiji je nego u vreme Hladnog rata, jer je tada postojala komunikacija, a nije bilo opsesije rusofobijom, rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Mislim da je (odnos) lošiji. Tokom rata postojali su kanali komunikacija i nije bilo opsesije rusofobijom, što izgleda kao genocid sankcijama”, rekao je Lavrov.

Lavrov se, kako kaže, nada da ljudi na Zapadu, uključujući i one na vlasti, znaju koliko je situacija opasna, preneo je Tas.

On je u tom intervjuu, čiji delovi su objavljeni danas, takođe, demantovao američke navode da je Rusija uklanjala dokaze sa mesta na kojem je navodno u Siriji izvršen hemijski napad.

„Ne mogu da budem nekulturan sa šefovima država, ali pozivate se na lidere Francuske, Velike Britanije i SAD, a da budem iskren, svi dokaze na koje se oni pozivaju oslanjaju se na navode iz medija i društvenih mreža. Taj napad se nije dogodio. Ono što se dogodilo bila je planirana predstava”, rekao je Lavrov. (Tanjug)

Kremlj: Neosnovano je optužiti Rusiju da ometa rad OPCW u Siriji

MOSKVA – Kremlj je danas nazvao neosnovanim optužbe Velike Britanije da Rusija nije omogućila pristup Dumi misiji međunarodne organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja se nalazi u Siriji.

„Smatramo te optužbe kao neosnovane”, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Britanska ambasada u Hagu saopštila je ranije danas da misija OPCW-a koja istražuje navode o mogućoj upotrebi hemijskog oružja u Dumi, nije mogla da dođe do tog mesta kod Damaska.

„Članovi misije OPCW stigli su u subotu u Damask. Rusija i Sirija još nisu omogućile pristup Dumi”, navela je britanska ambasada posle sastanka OPCW-a u Hagu.

Peskov je rekao da je Rusija od samog početka bila za nepristrasnu istragu i da kategorički odbacuje kao neosnovane sve optužbe o počiniocima napada.

Zapadne zemlje optužile su vlasti sirijskog predsednika Bašara el Asada da su 7. aprila u Dumi sprovele napad hemijskim oružjem.

Zbog toga su snage SAD, Velike Britanije i Francuske u subotu sprovele vazdušne napade na vojna postrojenja u Siriji.

Beta-AFP

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here