LAZANSKI: Evo koji je drugi scenario, kada je reč o nama, moguć u vezi sa Kosovom!

Podelite:

Sastanak takozvane kosovske vlade i vlade Albanije u Peći i kolektivno poziranje sa pokazivanjem albanskog dvoglavog orla je neozbiljno, deluju kao dečja ekskurzija, kaže Miroslav Lazanski gostujući na televiziji Pink.

Lazanski grupni portret Ramuša Haradinaja i Edija Rame sa ministrima u Peći komentariše kao dečiju ekskurziju, smatrajući sve to neozbiljno. Međutim, on takođe naglašava i da je projekat Velike Albanije u toku.

– Ovaj projekat je u toku već godinama. Za Amerikance i ostale zapadne zemlje Kosovo je nezavisna zemlja. Dogovor o normalizaciji odnosa sa Srbijom je teško izvodljiv. Svaki dogovor sa Prištinom nije siguran, jer ne znate kada i kako će se to poštovati. EU pokazuje jednu nemoć, potpuno odsustvo realnosti i prave se kao da se ništa nije desilo. Mi odlazimo u Brisel i potpisujemo sve, sve poštujemo, dok sa druge strane to nije tako – smatra Lazanski.

Prema njegovim rečima, moguć je i drugi scenario.

– Možemo i mi sve da prekinemo i da se vratimo na početak. Ako stalno puštate da vas varaju, jer ako vas varaju više puta onda ste vi krivi – objašnjava Lazanski, pitajući se kako nakon svega da se nastavi dijalog.

Za predsednika vlade Republike Albanije, Edija Ramu, Lazanski kaže da glumi “međunarodnog mangupa”, i da je neverovatno da Rama Srbiji deli bilo kakve lekcije.

– Rama koristi uličarski rečnik. Oni su jasno rekli ono što smo mi od početka pričali, da je to oko taksi bila politička poruka, a ne ekomska mera – smatra Lazanski.

Kako kaže, jasno je da Amerika podržava projekat velike Albanije, i moguće je da se to i desi.

– Albanija i Kosovo će se ujediniti, mi ćemo ostati na nivou verbalnog protesta, Makedoncima neka Bog pomogne u toj raspodeli. Albanski faktor se ovde pojavljuje kao vrlo destabilizujući koji u težnji da reši tu vrstu albanske, nacionalne i romantičarske težnje za ujedinjenjem naroda mogu da izazovu velike sukobe na prostorima Južne Evrope. Tu se uključuje pitanje Grčke, Makedonije, a Bugari su jako nestabilni – objašnjava Lazanski.

Pravda

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here