ЛАЗАНСКИ: Можда Вук Драшковић жели да буде на челу неке НАТО јединице на границама Русије?

Поделите:

Лидер странке СПО Вук Драшковић изјавио је пре неколико дана како је „трагично што је близу 80 одсто грађана Србије одлучно против чланства Србије у НАТО-у, да та већина не зна да ће све неспоразуме и могуће сукобе на Косову, у Босни, у Македонији, или било где на Балкану решавати НАТО“.

Каже Вук Драшковић „да се одлука о чланству Србије у НАТО-у не сме препустити ни незнању, ни инату, ни мантри да власт мора да слуша вољу већине“, па наставља како „ у неким питањима неукој већини држава не сме да повлађује“. Признајем, оваквим констатацијама господина Вука Драшковића више сам него изненађен. Иако господина Драшковића више ценим као писца него као политичара.

Дакле, ако је мантра да власт мора да слуша вољу народа, онда господин Драшковић негира основне принципе демократије, јер воља народа се исказује на изборима. Што би значило да се господин Драшковић, заправо, директно залаже за принцип непоштовања изборних резултата. Што и није чудно с обзиром какве резултате постиже на изборима…

Господин Драшковић назива више од 80 одсто грађана Србије „неукима и присталицама ината“, слободније речено, он сматра више од 80 одсто грађана Србије глупацима и незналицама. Да је то било који политичар на Западу изјавио за свој народ, његова би политичка каријера била моментално угашена. Али Србија је ово брале…

Ако је, по господину Драшковићу, више од 80 одсто грађана Србије неуко и склоно незнању, која је то та учена елита у Србији која зна шта је данас НАТО. Које су то данас предности, а које мане НАТО-а? Да мало анализирамо образовање и школску спрему главних лобиста НАТО-а у Србији, да видимо које су све књиге из те области објавили, у којим су то стручним часописима излазили њихови радови.

Укључујући и стручне радове о НАТО-у господина Вука Драшковића. Са своје стране, могу да кажем да сам први новинар из неке социјалистичке земље који је још 1982. године ушао у главни штаб НАТО-а у Монсу и направио интервју са врховним командантом НАТО-а, америчким генералом Бернардом Роџерсом. Године 1990. опет сам био у истој команди и направио интервју са врховним командантом НАТО-а, америчким генералом Џоном Галвином. Дакле, ја одлично знам шта је био НАТО до 1991. године, шта је био од 1991-1995, шта је био 1999. и шта је данас. И нема тог НАТО лобисте који може о томе да води било какву озбиљну полемику са мојом маленкошћу…

Односно, где су били са својим ставовима пре 30, а где пре 20 година данашњи лобисти НАТО-а у Србији?

Неки су пре 30 година продавали колаче, други су били ревносни чланови СКЈ и шефови кабинета истакнутих партијских другова. Вук Драшковић је пре 20 година јавно био против уласка СРЈ у процес „Партнерство за мир“, чак је и са позиције министра спољних послова СРЈ сугерисао земљама, бившим чланицама Варшавског уговора, да не улазе у процес „Партнерство за мир“, а камоли у НАТО. Постоје писмени трагови о томе.

Наравно, не спорим политичарима да могу да мењају своје мишљење. То је саставни део те професије. Али ме занима које су то нове околности наступиле у Србији и око Србије, да од некадашњег противљења да Србија уђе у „Партнерство за мир“, господин Драшковић се сада заузима за чланство Србије у НАТО-у? То што је Црна Гора у НАТО-у и што ће то вероватно ускоро бити и Македонија? Па смо, јелте, „опкољени“?

Застарели геополитички погледи на савремене војне доктрине. Нема више вардарско-моравског стратешког правца, све се то данас прескаче. НАТО је данас антируски војни пакт и свако сврставање у такав пакт јесте директно антируски потез. НАТО је данас на границама Русије. Можда господин Вук Драшковић жели да буде на челу неке НАТО јединице на границама Русије, али више од 80 одсто грађана Србије то јасно одбија…

intermagazin.rs
Поделите:

8 Коментари

 1. Вук Драшковић је био све што се могло бити:
  и комуниста и антикомуниста, титоиста и антититоиста, монархиста,
  анархиста, неверник и верник, четник, англофил, германофил, русофил,
  националиста и интернационалиста…
  Клањао се и заклињао – пред петокраком и крстом!
  Коначну заклетву је дао пред доларом – плаћеник – те зато призива
  Србију у НАТО!
  Једном речју, како то кажу Херцеговци: „ХерцеГОВАНАЦ“!

  Драган Славнић

 2. Odluke se donose na osnovu informacija. Loša informacija loša odluka i obrnuto. Pustimo oružje i njegov kvalitet. Relativna stvar. Srbija u NATO ima pravo veta. A Srbi žive i van Srbije gde je NATO prisutan ili će biti. Rusija na teritoriji NATO ne može srpske probleme rešiti. Rat između NATO i Rusije je smešna predpostavka jer se radi o dve nuklearne super sile sa po 1600 nuklearnih glava (samo Amerika ima 1600). Priča o ratu služi za zagluoljivanje naroda koji onda donosi glupe odluke po sebe u zabludi a ne što je glup. Recimo narodu istinu ko Vuk što govori. Pravih informacija o prednostima NATO na državnim medijima nema i onda se čudno rezultatu. Primer Grčke i problema imena Makedonije govori da treba što pre ući.

 3. Изманипулисана већина народа, 1941 се обрушила на добронамерног кнеза Павла Карађорђевића, који је потписивањем Тројног пакта, желео да спасе српски народ и Краљевину Југославију, од нацистичко-усташког геноцида. Комуњаре, као што је Лазањског, нападају Вука Драшковића, из идеолошких разлога, јер знају да би уласком Србије у НАТО, било затворено комунистичко поглавље наше историје, које нас је и ка народ, и као државу, прескупо коштало!

 4. Зашто Лазањског нападају Вука Драшковића, када је и сам пре неколико месеци изјавио, да не искључује могућност уласка Србије у НАТО?

 5. Сам желим, да подсетим, заборавног Мирослава Лазањског, да је председник Србије, Александар Вучић недавно изјавио, да је свестан да би наша држава, уласком у НАТО, шешила све своје, безбедносне и, развојне проблеме.
  Подржавам став Вука Драшковића, и изјаву председника Србије, Александра Вучића!

 6. Lazanski je parazit i udbas i on nije nikakav stručnjak za vojna pitanja i strateg kako se lažno predstavlja.Био је слуга сваке власти како би деценијама добијао новац за своја скупа путовања по свету.Мали искомплексирани човек висок једва 150 цм лечио је свој комплекс често носећи маскирну НАТО униформу и одушевљено писао о НАТО официрима.Али како је променио извор финансирања тако је удбаш променио и причу.Иначе није он ни до колена Вуку Драшковићу да би могао да га квалификује какав је политичар и какав је писац.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here