Лазански: Неоколонијални империјални безобразлук америчких службеника

Поделите:

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански оцијенио је за Срну да изјаве одређених америчких службеника, попут Хојт Брајана Јиа, о српско-руском хуманитарном центру у Нишу, представљају неоколонијални империјални безобразлук.

„То је државно бахаћење кроз изјаве одређених службеника америчког Стејт департмента, укључујући и америчке екселенције на овим просторима“, рекао је Лазански, истичући да треба одвојити амерички народ од неоимперијалне политике америчке администрације.

Коментаришући изјаве Јиа да је забринут у шта би се могао претворити хуманитанри центар у Нишу, Лазански је рекао да му Хојт Ји „помало личи на бабу-пророчицу“.

„Њега не брине шта је сад тај хуманитарни центар, него шта би могао да буде. Ја исто знам шта је Бела кућа, а шта би могла да буде. Знамо шта је /противракетна НАТО/ база у Девеселу у Румунији, а шта би могла бити за пар година“, навео је он.

Према његовим ријечима, шта би нешто могло да буде у Србији није ствар Хојта Јиа, Стејт департмента, нити Америке, него ствар Владе Србије.

Лазански је оцијенио да је „то један безобразлук, који је постао увријежен за понашање одређених западних дипломата у Београду и један неоколонијални империјални начин мешања у унутрашње ствари Србије“ и да то пролази у јавности потпуно непримијећено.

„Знате када би амерички амбасадор смео да изјави тако нешто у Словенији, па чак у Хрватској не би смео да тако нешто изјави, а наши медији су купљени, па то пролази“, рекао је Лазански.

Он је оцијенио да амерички службеници дају такве изјаве о центру у Нишу како би се извршио притисак да би Влада Србије одустала од давања неке врсте дипломатског статуса четворици руски ватрогасаца у Нишу.

Коментаришући изјаву америчког амбасадора у Београду Кајла Скота да није био у центру у Нишу, али да је забринут, Лазански је рекао да руско-српски хуманитарни центар у Нишу нема ни ограду, никакву капију, обезбјеђење, отворен је нон-стоп 24 часа, за сваку врсту посјета и новинара и дипломата.

„Правити такву врсту спекулација је стварно безобразлук. Амерички амбасадор себи дозвољава да каже: `ја нисам тамо био, али сумњам да они тамо нешто муте`. Е, па господине, отиђите тамо и проверите“, рекао је он.

Лазански је оцијенио да све ово што се дешава око центра у Нишу је на фону америчког настојања да Русију што више удаљи од Балкана.

„Значи, ми као Американци можемо да будемо овдје, а они Руси – не, они су злочести по природи, не смеју да буду. То код обичног српског грађанина изазива само једну врсту презира, да не кажем огорчења и бијеса“, рекао је Лазански.

Он је рекао да такав америчка став представља једну врсту не двоструких критеријума, што је преблага оцјена за ово што се догађа, него један чист иимперијални безобразлук и ништа друго.

Поводом изјава америчких званичника да би Америка требало да се јаче врати на Балкан, Лазански је рекао да је Америка одавно присутна на Балкану – има базу Бондстил на државној територији Србије и то им не смета.

„Имају базу у Тузли, у оквиру СФОР-а у БиХ, присутни су кроз НАТО у Црној Гори, у Македонији, Бугарској, Румунији, Мађарској са базама, у Хрватској и Словенији са повременим војним вежбама, у Албанији. Ја не знам како још више да буду присутни“, додао је он.

Лазански је оцијенио да САД стално машу наводном опасношћу од Русије, те запитао шта је са опаснишћу од Америке?

„Погледајте само колико војних база ван матичне територије имају САД – 384 војне базе и постројења, а Русија само 12. И сада ми причамо о руској опасности“, навео је он.

Лазански је подсјеито да су Американци, за ралзику од Руса, у својој националној одбрамбеној доктрини написали да је „свака тачка земљине планете од стратешког витално безбједносног интереса за националну безбједност САД“.

„Значи оно што се догађа у Гораждевцу или Гњилану је од националног интеререса Америке. А кад Руси донесу хуманитарну помоћ Србији за вријеме попплава и када се то дешава преко аеродрома у Нишу, онда је то сметња Американцима. Значи, невјерованто, да није тужно било би смијешно“, рекао је Лазански Срни.

Извор: Срна

Поделите:

3 Коментари

 1. Zašto g. Lazanski toliko „napada“ Amere i time „abolira“ (na neki način oslobađa) domaće poltronske političare koji su obična govna (nema blažeg izraza za politčare koji su obična govna) Recima taj bivši („do nedavni“) predsednik Srbije koji je bio i „akademikov sin “ (još). Pa on ih je i „navadio“, navikao, a drugo, srbski političari jesu (uglavnom) obična govna, naravno da je bilo i izuzetaka kao (recimo) Đinđić koga su isto takvi govnari ubili!

 2. Класични, рационални, комуњарски „мислилац“, који је постао патриота јер је морао на неку од страна. Попио пићенце у Загребу, поздравио се са колегама, и отишао у Београд где га је дочекао стан и Политика.

  Има своју улогу код Вућића као и Драцун и Вулин – да „лају“, прва двојица као политичари, овај као угледни(?) новинар. Они нападају НАТО и Албанце, а Вучић врши уступке.

  Србин коме је Црква као ђаволу крст је користан Српству ко лањски снег. Ради за Додикову ТВ, ради за Политику – колега је са Јакшићем(!?) – и ради за Путинов Спутник. Уз то је, онако успутно, посланик у Скупштини. Није лоше. Углавном увек тамо где је кајмак.

  Јако су занимљиве полемике у Политици између њега и колеге му Бошка Јакшића, полемике које НИКАД не води! Лазански је сав свет искритиковао, али је јако „колегијалан“ – не чисти г_’_на око себе, него другима описује како се користи метла. Ал лова је слатка, мора се живети од нечега. Близу је он бар 5 000 еурића месећно кад сабере све своје „функције“. У Скупштини сједиш 2 сата у месецу, у Политици напише неку колумнцу-две у месецу, у Додиковој РТРС два сата у месецу (тамо има хиљаду евра), и у Спутнику 3-4 сата у месецу. За 10-так сати зезања узмеш 600 000 динара, није лоша сатница. Да је бар неки мозак, него туп ко ћускија, једино мало храбрији…али увек храбар одмерено, на сигурно!

 3. Kad Vlajki gostuje kod Lazanskog u Sputniku, „o istom trosku“ dok je u BG gostuje kod Marica. Kad Srdja Trifkovic gostuje kod Lazanskog u Sputniku „na nisanu“ je i Mariceve cirilice…

  Dubro saradjuju Maric i Lazanski, dijele troskove gostiju. Uzgred Sputnik je poceo sa naslovima kao neki jeftin tabloid, a Lazanski vodi program kao i Maric, provocira.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here