ЛАЖНА ДОKТОРKА ЛЕЧИЛА ДЕЦУ: Годинама радила у болници у Вршцу са фалсификованом дипломом

Поделите:

Вишња Ђумић (32) из Вршца годинама је радила као лекар на педијатрији Опште болнице у том граду без дипломе Медицинског факултета, сазнаје “Блиц”.

Ђумићева је била запослена као доктор медицине у Служби педијатрије са неонатологијом, а децу је “лечила” од децембра 2015. године до 3. априла 2018. године. Прво као приправница волонтерка, а након што је прошла приправнички стаж и као доктор медицине. Почетком априла, Антикорупцијски тим Министарства здравља разоткрио је ову преваранткињу.

– На основу фалсификоване дипломе доктора медицине, у марту 2016. године Ђумићева је потписала уговор о волонтерском обављању приправничког стажа и полагању стручног испита у циљу припреме и оспособљавања за самостални рад – стоји у пријави коју је Министарство здравља поднело Основном јавном тужилаштву у Вршцу.

Након потписаног уговора о стручном оспособљавању, лажна докторка прибавила је и фалсификовану потврду и уверење као да је положила стручни испит за доктора медицине пред комисијом Министарства здравља. Она је тако све време, свесно, лажним приказивањем чињеница довела и одржавала у заблуди руководство ове болнице. Захваљујући превари којом се послужила, руководство са Ђумићевом потписује два уговора. Прво уговор о раду на одређено време 1. фебруара 2017. године и уговор на неодређено време 14. јула 2017. године.

Kако сазнаје “Блиц”, Ђумићева је заиста уписала Медицински факултет школске 2005/06. године, али је положила испите само из прве године.

Превара је откривена када је Општа болница у Вршцу фебруара ове године доставила Министарству Захтев за сагласност на специјализацију из педијатрије за др Вишњу Ђумић, сходно плану специјализације за 2018. годину и уз захтев приложила комплетну документацију.

Запосленима у Антикорупцијском тиму Министарства здравља била је сумњива документација, а након провере је утврђено да лажна докторка није поднела ни захтев ни документацију Министарству за полагање стручног испита, па га самим тим није ни полагала. Даље је утврђено да Министарство није издало потврду о положеном стручном испиту за доктора медицине на име Вишње Ђумић, већ на име Мирјане Томић из Новог Сада. Уверење о поднетом захтеву за полагање стручног испита такође није издато на име лажне докторке, већ на име извесне Милице Белић из Београда.

Kако сазнајемо, након што је ухваћена и пошто су јој предочени докази, Ђумићева је све признала истражним органима. Она је признала да је фалсификовала диплому и другу документацију. Рекла је и да је фалсификована документа набавила од извесног Марка из Новог Сада за новчану накнаду. Њен предмет Министарство здравља предало је Основном јавном тужилаштву у Вршцу и она ће највероватније бити оптужена за превару.

Деца су, срећом, добро, РФЗО оштећен за више од милион динара

Вишња Ђумић је годину дана радила као доктор медицине, “лечећи” болесну децу. На срећу, последица по здравље деце није било, бар да је познато, али је нанета финансијска штета. Ђумићева је извршила кривично дело превара, а како је наведено у пријави, све у намери да себи прибави имовинску корист.

За време које је провела у Служби педијатрије са неонатологиојом, Ђумићева је незаконито зарадила 1.113.246 динара, а на штету Републичког фонда здравственог осигурања и Опште болнице у Вршцу.

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here