Лажне исцелитеље нико не пријављује

Поделите:

Надрилекарство у нашој земљи до сада је било тешко доказиво, одговорност деле и институције и медији. Др Милош Јоковић: Држава да казни злоупотребу патњe болесних. Једна пријава за надрилекарство за две године

ОГЛАСИ о чудотворним “терапијама” на сваком кораку вребају своје жртве – од аутобуских станица до популарних ТВ канала и друштвених мрежа. Надрилекарство је у Србији кривично дело, али пријаве против “исцелитеља” су ретке. Срамота и незнање, сагласни су стручњаци – само су неки од разлога за то, али зато је држава та која би требало да санкционише све оне који злоупотребљавају патњу и обмањују људе.

Првом основном јавном тужилаштву у Београду, Војна полиција је почетком јануара поднела кривичну пријаву против Алена Азарића и његовог оца, због тога што је лечио људе у Војном самачком хотелу “Галеб”, док је старији Азарић наводно продавао извесне медикаменте.

Недавно гостовање Алена Азарића на ТВ Пинк, који тврди да је излечио хиљаде људи од карцинома, подигло је велику прашину у јавности. После вербалног сукоба са Азарићем, др Момчило Јаковљевић, специјалиста опште хирургије и помоћник директора КБЦ “Др Драгиша Мишовић”, напустио је студио. Он је касније за “Новости” изјавио да “није хтео да својим присуством даје легитимитет некоме ко вара народ”. Тужилаштво је, иначе, затражило да им се достави снимак емисије.

Кривична пријава против Азарића прва је која је заведена у Првом тужилаштву у последње две године за надрилекарство и надриапотекарство. Ови прекршаји спадају у групу тешких дела против здравља људи. У пракси, ипак, чешће се јавља кривично дело преваре, када се нуде излечења бајањима, посипањем водица, клањем кокошака и када се те “услуге” наплаћују!

ЛЕЧЕ И ЖИВОМ И ЧАЧКАЛИЦАМА У СЕПТЕМБРУ 2009. у Окружном суду у Пироту изречена је правоснажна пресуда Захарију Митићу Зарету (81 због надрилекарства. Митића је августа 2006. полицији пријавио здравствени инспектор у Пироту на чију адресу је стигло писмо М. Д. из Земуна у ком надрилекара оптужује за превару. Према њеним наводима, “лекар” је обећао да ће је излечити од рака коже, да би јој после 40 третмана лекари ампутирали ногу. Осуђеник је, како се испоставило, на ране пацијената сипао прашак са примесама живе. Уместо да зацели ране, хемикалија их је чинила још опаснијим, односно отварала их је. Уз то, ране појединих пацијената је “третирао” чачкалицама.

Адвокат Небојша Перовић објашњава да се ове радње, које су Кривичним закоником одређене као кажњиве, санкционишу ради заштите здравља људи.

– У свако време и свако доба појављивале су се особе које су на нестручан начин и без предвиђеног образовања пружале лекарску помоћ људима или им чак продавали разне лекове – каже за “Новости” Перовић.

– Они најчешће искоришћавају тренутно стање код примаоца услуга, који су углавном тешко болесни. Злоупотребљавајући њихове патње, бригу, секирацију, јављају се као спасиоци и на један нестваран начин пружају такозвану лекарску помоћ. Обмањују људе или им дају одређене лекове који су справљени од неких биљака, трава, драгог камења и тиме нуде људима лекове да би се излечили. Притом је таква лекарска помоћ или та врста справљених лекова на штету, а не у корист здравља човека.

Перовић напомиње да грађани ретко пријављују ове преваранте, па због тога за ова дела има мали број кривичних пријава и процеса пред судом:

– Они добијају простор у штампаним и електронским гласилима и нуде којекакву лекарску помоћ и лекове. Почев од такозваних костоломаца, преко биоенергетичара до травара који лече све и свашта. Човек као човек, у случају када му не помогну, а притом су му ти људи и наплатили услугу, не пријављује их. Не знам да ли из разлога што их је срамота или размишљају пробао сам, али није успело. Са друге стране и доказивање те кажњиве радње је мало отежано уколико нема сведока и других доказа.

Небојша Перовић

Према правној пракси, не мора да постоји оштећени да би неко био осумњичен за надрилекарство и надриапотекарство. Довољно је да се тај рекламира и нуди услуге лечења или справљења лекова, а да за то не поседује адекватну диплому. Да би се неко бавио алтернативном медицином мора да поседује прописане дозволе и да буде регистрован.

Ален Азарић

Мотив да се људи обраћају надрилекарима, по мишљењу Милоша Јоковића, директора Клинике за неурохирургију Клиничког центра Србије, лежи у њиховом незнању и здравственом необразовању.

– Одговорност је и на медијима који промовишу надрилекарство – истиче Јоковић. – Када се на телевизији појави човек који сат времена прича о намештању атласа, то је “потврда” за њега и реклама. Људи траже спас, незадовољни регуларним третманом, хоће брже резултате. Одлазе онда на намештање кичме код самопроглашених киропрактичара који за то узимају новац. Онда људи којима је то нашкодило, са компликацијама долазе код нас, па морамо да их оперишемо по хитном поступку! Иначе, за киропрактику постоји факултет. Држава мора да стане у заштиту грађана, пацијената и струке. Мора да санкционише оне који злоупотребљавају патњу људи. Одговорност да просвећујемо људе је и на нама, здравстевним радницима, али и на медијима.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here