Лажни хрватски бан хоће да зарати са Словенијом!

Поделите:

Хрватска је према пресуди Арбитражног суда, који не признаје, добила Свету Геру коју годинама под окупацијом држи словенска војска, а Славен Летица, који је у јавности био познат по својим перформансима, када је ођевен попут бана Јелачића на коњу указивао на тај проблем и нужност да се тај териториј врати под хрватски суверенитет, сада каже да би се Словенци већ требали почети пакирати.
‘Одувијек није било спорно да је то било хрватско катастарско гранично подручје и да је било војно окупирано. Словенци су дрско држали Свету Геру’, каже за тпортал Летица.

Наглашава да је одлука суда праведна, иако је суд рекао да они немају формалну могућност да потјерају словенску војску од тамо.
‘На реду је хрватска дипломација и морамо се надати да неће требати војска да их протјера од тамо’, каже Летица.
Наглашава да иако ми не признајемо споразум, Словенци га признају и већ би морали пакирати војну опрему са Свете Гере.

Словенци Свету Геру зову Трдинов врх. Иако Словенија признаје врх те горе као неспорно хрватски по катастарском начелу, споран јој је јер је прије четрдесетак година тамо свој одашиљач поставила Словенска државна телевизија и јер се тамо за вријеме СФРЈ налазила мања постројба војника и прислушна постаја коју је хрватски ЗНГ 1991. године привремено предао на чување словенској територијалној обрани, како би се могао посветити осталим задаћама. Касније је то постало предмет спора јер је у Љубљани превладало стајалиште да се Света Гера неће вратити Хрватској све док се дефинитивно не ријеше и сва остала гранична питања, и на копну и на мору.

ТПортал.хр

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here