Лажни лајф коучеви узимају паре наивчинама по Србији

Поделите:

Лајф коуч тренутно је најтраженије, најпрофитабилније занимање у Европи, али и у Србији. Због тога не чуди што их је све више – ови људи само прате потребе грађана, који траже помоћ у напредовању у каријери, љубави, менталном и физичком здрављу и другим областима.
Међутим, већина лајф коучева у Србији су преваранти. Према званичним подацима како европске, тако и националне асоцијације коучинга, у Србији постоји свега око 20 лиценцираних, серитифкованих лајф коучева са годинама искуства иза себе, који нису преко ноћи отворили канцеларију и на основу “животног искуства” почели да продају маглу наивним грађанима.

Лајф коуч јесте легитимно, признато и потребно занимање у свету. Како за 021 наводе у Удружењу за психотерапију, саветовање и коучинг Србије, јединој заједници лиценцираних лајф коучева, интернет, књижаре и сви медији пуни су људи који себе називају лајф коучевима, а суштински раде са лажним дозволама које не издаје, нити признаје ниједна акредитована школа коучинга.

Foto: Profimedia/Ilustracija
Прави лајф коучеви су најчешће искусни психолози који су зашли у мало дубље воде, али су и даље стручњаци који се не представљају лажно. Штавише, тврди председник поменутог Удружења, психолог Небојша Јовановић, образовање за лајф коуча траје колико и академско образовање на факултету, захтева много времена и радних сати, а људи који се баве овим послом не обећавају невероватне промене својим корисницима јер је свака услуга овог типа базирана на обећањима – пука лаж и превара.

“Наше удружење обухвата различите, признате и акредитоване школе попут трансакционе анализе, психоанализе и других, а које едукују стручњаке по европским стандардима. Сви едукатори у тим школама су признати и искусни психолози, а имају три звања – едукатор, терапеут и лајф коуч. Особе које прођу школу добијају националну лиценцу за рад и тек онда обављају праксу с клијентима у трајању од 450 сати, и то под супервизијом. Овај процес траје најмање пет година и није измишљен – није један од оних седмодневних програма где преко ноћи постајете некакав лајф коуч и тобоже стручњак. Постоје критеријуми и стандарди које прописује Европски савет за коучинг и менторство и њих морају да се придржавају сви коучеви”, објашњава Јовановић.

То значи да су све понуде попут “Постаните суперкоуч за 10 дана”, “Промените живот у пет корака” и остало обичне преваре, али које могу да коштају људи времена, новца и, пре свега, здравог разума. То је, тврди Јовановић, шалабајзерство којим може да се бави и бави се свако, а то му омогућава и држава.

Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija
Наиме, већ годинама постоји нацрт Закона о психотерапији, који би требало да дефинише шта спада у терапију, оздрављење, менторство и слично, а није занимљив Влади Србије да га донесе. С обзиром на то да није међу приоритетима државе, у Србији се у овом тренутку практично било ко може прозвати лајф коучем, отворити просторију и почети скупо да наплаћује саветовање о напретку у каријери, љубави, породичном животу… и због тога неће одговарати. Цене услуга коучева, познато је, не иду испод цене терапије код лиценцираног психолога.

“Како се лажни лајф коучеви региструју? Имате у шифрарнику Агенције за привредне регистре опцију ‘неформална едукација’, као и ‘остали неспоменути облици едукације’. У те опције заиста може да се сврста свашта, а лајф коуч ће рећи да се он, ипак, бави едукацијом и да није погрешио опцију. Ти људи не морају да имају ни дан обуке, али је најбитније питање ко ће њима веровати, користити њихове услуге”, наводи наш саговорник.

Како препознати лажњака?

Да нема потражње за лајф коучевима, не би било ни понуде. Међутим, Јовановић наглашава да је најлакше препознати лажног лајф коуча по обећањима које нуди, с обзиром на то да ниједан стручњак у “тренингу живота” неће обећавати.

“Акредитоване школе се сигурно неће самопромовисати. Прави лајф коуч нуди много напора, али је резултат неизвестан. Пуно је људи који желе да верују да решења могу да нађу на једноставан, магијски начин. Склони су да желе да добију много за мало и то је халапљивост. Људи који продају лажне услуге и производе рачунају на људску алавост, нудиће много за мало и људи ће поверовати и купити нешто верујући да ће им променити живот. Суштински, неће. Алави људи су наивни у исто време јер желе нешто експресно, а да вреди много. Зато и успевају сви ти преваранти”, тврди Јовановић за 021.

На крају, ако желите да посетите правог лајф коуча, дате новац на нешто што је заиста легитимно и признато, посетите сајтове Европске асоцијације за саветовање, као и националне асоцијације у Србији, уместо да купујете књиге аутора са “животном школом” и блогера који су одлучили да зараде који динар више.

Радио 021/Курир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here