Ледена тишина: Откривена инфо-табла посвећена Јелени Kон

Поделите:

Последњег дана манифестације „Ледена тишина – сећање на жртве Новосадске рације“, а поводом обележавања 78. годишњице од овог трагичног догађаја, у петак 24. јануара у улици „Соње Маринковић 1“ у којој се данас вртић „Чаролија“ (предшколска установа „Радосно детињство“), откривена је инфо-табла посвећена Јелени Kон. Реч је о добротворки и оснивачу најзначајнијег екуменског хуманитарног удружења у Новом Саду „Kора хлеба и дечје обданиште“.

Петар Ђурђев, директор Историјског архива града Новог Сада, подсетио је да се ова велика жена доселила у наш град и уткала у све поре друштвеног живота помажући онима којима је помоћ била потребна. – После Првог светског рата наша земља запала је у велику економску кризу и многи су се нашли у ситуацији да им је била потребна помоћ. Захваљујући Јелени Kон, у Новом Саду почело је да ради друштво „Kора хлеба и дечје обданиште“ које се старало о свим Новосађанима и помагало им у тој великој муци – рекао је Ђурђев нагласивши да на том примеру доброчинства треба сви да учимо, јер ако је добро другима, добро је и нама.Ђурђев се захвалио KЦНС и Предшколској установи „Радосно детињство“, јер су обновили сећање на ову значајну Новосађанку.

Деци у вртићу „Чаролија“ о Јелени Kон, њеном хуманитарном раду и животу, као и погибији у Новосадској рацији током Другог светског рата, говорила је Гордана Тодорић, професорка српског језика и књижевности у гимназији „Светозар Марковић“.Помоћник директора KЦНС, Сунчица Марковић, рекла је да је ова иницијатива за постављање инфо-табле у знак сећања на Јелену Kон реализована у сарадњи са ПУ „Радосно детињство“.
На табли, на српском и енглеском језику, стоји текст: „Ову зграду подигла је добротворка Јелена Kон да служи деци Новог Сада. Јелена Kон убијена је у Новосадској рацији 1942. године“.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here