Legalizacijom kanabisa Grčka postaje „Kalifornija Evrope”

Podelite:

Usvajanjem zakona o uzgoju marihuane u medicinske svrhe Atina prepoznaje šansu za privredni razvoj i zaradu od 22 milijardi evra do 2021

Atina – Grčka, pored turizma i zahvaljujući dobroj klimi, novu privrednu šansu vidi u proizvodnji medicinskog kanabisa, koji je legalizovan pre dve godine. Zahvaljujući brzoj reakciji i legalizaciji, industrijski i medicinski kanabis bi, kako se računa, već za godinu, dve trebalo da donese velike prihode.

U centru Atine, na aveniji Panepistimiju, postavljen je prvi automat na kom može da se kupi kanabidiol. U pitanju je ulje koje ublažava bol, ima antiinflamatorno dejstvo, ali ne i psihoaktivni efekat, dakle – ne izaziva omamljenost. Takođe, s obzirom na to da su uzgoj i proizvodnja medicinskog kanabisa postali legalni, on je u ušao i u sferu gastronomije, pa se tako, u Eksharhiji, u centru grčke prestonice, može kupiti suvlaki i dimljena riba u hlebu s uljem kanabisa.

Okretanje Grčke medicinskom kanabisu slučaj je u još desetak zemalja Evrope, kao što su Hrvatska ili Makedonija, gde se kanabisovo ulje prodaje u apotekama. Još 2016, na inicijativu Sirizinih poslanika u parlamentu, legalizovana je proizvodnja kanabisa u industrijske, a 2017. i u farmaceutske i medicinske svrhe, kada je ukinuta i svaka zabrana uzgoja i proizvodnje. Dozvolu za uzgoj konoplje već ima preko deset privatnih firmi, dok je ovih dana potpisan novi sporazum o eksploataciji zemljišta za gajenje industrijskog i farmaceutskog kanabisa. Glavni investitor „Urban selekt kapital korporejšen” očekuje da bi već 2021. prihod sa polja kanabisa mogao da dostigne 22 milijarde evra.

Američka kompanija iz Ohaja koja je u Grčkoj već uložila 12 miliona evra u uzgoj, obradu i izvoz medicinskog i industrijskog kanabisa smatra da je ovo područje „Kalifornija Evrope”, te da je Atina pravilno postupila kada je među prvima stvorila uslove ne samo za proizvodnju već i za izvoz konoplje.

Činjenica da se Grčka nalazi na raskrsnici između tri kontinenta, da ima jednostavan pristup tržištima ostalih evropskih zemalja, dovoljno sunca i vode, idealni su uslovi za sticanje dopunskih prihoda i jačanje nove privredne grane.

Tokom ove godine punom parom bi trebalo da počnu sa radom pogoni za preradu tekstilnog i farmaceutskog kanabisa na severu Grčke u koje je uloženo 225 miliona evra i u kojima će posao dobiti 2.000 radnika. S obzirom na to da se svakodnevno izdaju nove dozvole očekuje se da će investicije za tri godine dostići preko 1,5 milijardu evra upravo u sferi eksploatacije marihuane u medicinske svrhe.

Podsetimo da su tragovi kanabisa otkriveni u grčkim grobnicama iz 200. godine pre nove ere. Prema nekim spisima, kanabis je u Trakiji gde su živeli konjanici i lovci korišćen za upadanje u takozvanu šamansku ekstazu kojom su prizivali vizije i proročanstva. Iako se o tome manje govori, ima indicija da je para koju su udisale proročice u Delfima bile od zapaljene marihuane.

U medicinske svrhe, u drevnoj Grčkoj, osušeni list koristio se za zaustavljanje krivarenja iz nosa, dok se od semenki potapanih u vodu ili vino dobijao napitak koji je smanjivao bol i lečio upalne procese.

U svakom slučaju, lekoviti proizvodi iz kanabisa će se na grčkom tržištu pojaviti tek iduće godine. Da bi se krenulo u proizvodnju, firme moraju da ispune zakonske uslove upotrebe seme kanabisa koje ispunjava propisane kriterijume. Uopšte, procedura za izdavanje licence za proizvodnju gotovih medicinskih proizvoda od kanabisa, transport i skladištenje moraju biti odobreni od strane ministarstva ekonomije i razvoja kao i zdravlja i hrane s obzirom na to da se kanabis i dalje nalazi na listi supstanci koje izazivaju zavisnost. Prve dve dozvole za uzgoj i preradu medicinskog kanabisa izdate su u novembru prošle godine dok je već u januaru 2019. održan u Atini festival kanabisa na kome je učestvovalo 150 izlagača iz zemlje i sveta i na kome su prikazani seme, kokteli, medicinski isparivači, i sve to u cilju informisanja javnosti o dostignućima u ovoj sferi.

U svakom slučaju, ono što je nekad bilo krivično delo, u savremenom svetu prerasta u industrijski bum, a za Grčku u šansu da se makar na ovaj način izvlači iz ekonomske krize.

Politika

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here