ЛЕГЕНДА: Чика Ђорђе дочекао да му се испуни највећа жеља

Поделите:

Прекјуче се навршило тачно 100 година од почетка савезничке офанзиве која је довела до пробоја Солунског фронта, што је уједно била једна од највећих победа у историји српског народа. За чувара српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну годишњица има посебну важност.

Ђорђе Михаиловић, 91-годишњи дека је данашњим генерацијама последња икона Првог светског рата. И даље дочекује и испраћа госте у Солуну, брине о уређењу гробница погинулих бораца са којима је проводио време све до њихове смрти. Чика Ђорђе је уједно и последњи преживели ратник.

“Незнани туђинче, кад случајно минеш
Поред овог светог заједничког гроба,
Знај, овде су нашли вечно уточиште
Највећи јунаци данашњега доба!”

Овим стиховима Војислава Илића (млађег) већ шесту деценију дочекује и испраћа посетиоце Зејтинлика, а дужност је преузео од оца Ђура давне 1960. Нажалост, традиција чувара српског војничког гробља неће бити настављена, јер Ђорђе нема мушког наследника. Међутим, једна жеља му се ипак испунила, и то баш јуче – да дочека стогодишњицу пробоја Солунског фронта.

“Нисам пуно тога у животу желео, мој свет је био мали и сведен на ово овде, али ето – то желим. Кажу да је срећа само друго име за Бога, па нека ме он за ту жељу погледа.”

Прошао је читав век од херојског подвига, а чика Ђорђе ће на светом месту на ком је рођен и дочекати крај. Међутим, велико је срце Ђорђа Михаиловића.

– Чудим се кад ме питају: “Је ли ти тешко чича Ђорђе?” Није, мене је срце моје овде задржало – рекао је у интервјуу за Новости.

На Зејтинлику лежи око осам хиљада српских душа, а Ђорђе сваком од њих зна број и место. Име, презиме и корене… Многима од њих никада нико није дошао на гроб и запалио свећу, чуо причу о страдању и јунаштву српске војске. Ипак, Ђорђе их и даље ишчекује и рецитује добро познате стихове.

“Родитељ је њихов: храбри српски народ,
Горостас у светској историјској војни,
Који је све стазе искушења прошо,
И чији су борци, дивљења достојни.”

koreni.rs
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here