Легендарно благо краља Милутина – златна грозница тресе Kуршумлију

Поделите:

У селима око Луковске Бање код Kуршумлије данас готово да нема мештанина који није ишао у потрагу за скривеним благом краља Милутина, а један од њих је и 70-огодишњи Миодраг Милетић који је до сада, како каже, прекопао брда и долине.

Легенде и народна предања о скривеном благу краља Милутина и напуштени римски рудници главни су покретачи златне грознице у селима око Луковске Бање. Ретко ко од мештана Штава, Мрче и других села хоће јавно да прича о потрази за скривеним благом, а Милетић је агенцији Бета рекао да је од малих ногу почео да тражи благо.

„Тражио сам га док сам чувао стоку, још као мали и још га тражим. Kопао сам крампом и будаком, где год сам посумњао да се можда налази“, рекао је Милетић.
Легенда о летњиковцу краља Милутина

Легенда каже да је краљ Милутин у селу Штава имао свој летњиковац, где је боравио са Симонидом. У околини су средњовековни саски рудари копали руду издвајали злато, а занатлије израђивали накит и друге предмете од злата. Ту легенду поткрепљују археолошка истраживања – пронађено је неколико топионица злата, олова и сребра.

Милетић каже да цело село зна за ове податке и да он, као и остали у селу, насумице тражи злато. „Нико нема детектор или неки други апарат. Ја лично тражим тако што лупам ногама или неким предметом о земљу – ако одзвања, значи нешто има закопано. Наилазио сам много пута на таква места“.

Милетић је рекао да зна да су други проналазили злато, а да је он само једном и то „случајно“.

„Одзвањало је на једном месту, копао сам и отворила се огромна јама. Упало ми јагње, ишао сам за јагњетом, подземним пролазом скоро километар, испод планине. Ништа нисам нашао тада. Али, када сам копао раку у земљи ископао сам један дукат и парче злата, можда је од зуба“, рекао је Милетић и додао да је то све што је пронашао у свом дугогодишњем трагачком походу.
Геолози потврдили да има руда злата

Према његовим речима, неки који траже злато имају и мапе.

„Ови са стране кад дођу, донесу некакве апарате, свуда траже. Све је прекопано, уздуж и попреко“, навео је Милетић.

Златној грозници је нарочито допринела званична потврда геолога да у овом крају заиста има златоносних руда. Инжењер рударства Никодин Гилић каже да су истраживања показала да руда злата има у околини Луковске Бање, на површинским слојевима у облику кварцних жица, као и у овдашњим рекама и потоцима.

Миодраг Милетић каже да не жали што је цео живот провео трагајући за благом, иако га није пронашао.

„Никада нећу одустајати од потраге за благом краља Милутина. Сигурно га је овде негде сакрио, то се преноси с колена на колено, још од његовог доба до данас“, рекао је Милетић.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here