“ЛЕKАРИ СУ НАМЕРНО ОСТАВЉАЛИ ПАЦИЈЕНТЕ ДА УМРУ”

Поделите:

Једна од најмонструознијих афера у здравтсву “спрега Хитне помоћи и погребника” из 2005. године, а коју је отворио тадашњи директор Хитне помоћи др Борко Јосифовски, после чега је прошао професионалну и приватну гологоту, можда ће добити свој епилог после јучерашње пресуде Вишег суда у Београду.

Не, још нисмо добили имена лекара који су, како је тврдио др Јосифовски намерно пуштали да пацијенти умру како би узели провизију од 300 евра од погребног предузећа, већ, како је објављено у пресуди Вишег суда, у коју је Тањуг имао увид, да су чак пет државних органа предузели штетне радње према Јосифовском и ставили га у неповољнији положај због извршеног узбуњивања.

У питању су, како је објављено, Министарство здравља, Министарство унутрашњих послова, Агенција за борбу против корупције, Прво основно јавно тужилаштво у Београду и Више јавно тужилаштво у Београду.

Открио невиђену аферу добио отказ

Јосифовски је још 2005. године указивао на криминалне радње лекара Хитне помоћи и приватних погребних предузећа, да би након тога био смењен, а две године касније и отпуштен.

– Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди – рекао је јутрос Јосифовски коментаришући пресуду.

Он је за РТС оценио да је пресуда Вишег суда велики тренутак за наше правосуђе, када је реч о суђењима по Закону о заштити узбуњивача.

– Ово је нешто што је епохално и што даје наду да ће се убудуће судити по правди. Сматрам да се ово не би десило да није било храброг и одважног судије која је сигурно била под великим притиском, али је на крају у име народа донела праведну пресуду – истиче Јосифовски.

Бивши директор београдске Хитне помоћи каже да је, након што је одлучио да обелодани аферу, прошао кроз веома тежак период.

Голгота јер није ћутао

Смењен је са места директора, а да нико није проверио његове наводе и био је, каже, дискредитован као неко ко је државни непријатељ и ко угрожава рад Службе хитне медицинске помоћи.

– Kасније истраге су показале да је све оно што сам говорио заправо била истина и да људима није била пружена помоћ у одсудним тренуцима због хонорара који је стизао од приватних погребника – наглашава Јосифовски.

Тај лекар напомиње да је посао изгубио у монтираном процесу и да су били фалсификовани документи да би се све то извело.

– И што је било јако тешко у свему, судије су прихватале та фалсификована документа као правно валидна и доносили неправедне пресуде. Али, надам се да је свему томе крај и да је ова пресуда прекретница у таквој пракси – каже Јосифовски.

Kако је он поручио, борба није завршена, али да је афера добила прави епилог у право време, “касније не би било других трагичних афера у здравству које су односиле људске животе”.

– Сматрам да докле год кривци, односно, починиоци кривичних дела који су учествовали у мом прогону не буду изведени пред лице правде, не можемо очекивати боље друштво – закључује Јосифовски.

Подсетимо, Борко Јосифовски је својевремено упозорио Министарство здравља да поједини лекари Хитне помоћи намерно нису стизали на време и нису обављали реанимацију пацијената да би тако приватним погребним предузећима обезбедили зараду.

Уместо награде, смењен је са места директора Хитне помоћи, а потом и отпуштен.

Јединствена пресуда у свету

Ова пресуда јединствена је и у светским оквирима јер је први пут утврђено да је више друштвених органа учествовало у одмазди над узбуњивачем.

Овом првостепеном одлуком, на коју постоји право жалбе, Виши суд у Београду је обавезао поменуте органе да, по правоснажности пресуде њу о свом трошку објаве у дневном листу Политика у року од осам дана од пријема писаног отправка пресуде, под претњом принудног извршења.

Ово су најстрашније лекарске грешке

блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here