Лево оријентисани посланици траже да Француска поврати „независност од NATO“

Поделите:

ФРАНЦУСКА мора потврдити своју независност од NATO – затражила је група посланика која је иницирала уношење таквог амандмана у текст националне војне стратегије.

        Ко стоји иза ове иницијативе и колике су шансе да прође кроз француски парламент? А ако прође – да ли ће то значити да се Французи враћају курсу генерала Де Гола?

        Подносиоци амандмана у његовом образложењу су написали и ово:

        „Блок NATO води ратоборну политику и не поштује међународно право. Управо зато Француска мора потврдити своју стратешку независност од алијансе чија су се мешања у унутрашње ствари земаља – на пример, у Авганистану и Либији – завршавала неописивим хаосом, јачањем тероризма, разарањем градова и нестајањем целих држава са карте света“.

        Упозорили су и да је размештање на територији Француске елемената америчке противракетне њихову земљу довело у потпуну зависност од САД

        Амандман су поднели посланици леве партије La France insoumise (Непокорена Француска), чији лидер Жан-Лик Меланшон је био кандидат на последњим председничким изборима.

        У програму Непокорене Француске садржана су и ова два захтева: иступање земље из NATO и нормализација односа са Русијом.

        Меланшон је – да подсетимо – на председничким изборима био четврти, претекавши кандидата социјалиста, а иза Марин Ле Пен није много заостао.

Шарл де Гол

        Меланшонова партија у националном парламенту има 17 посланика. Зато су мали изгледи да амандман буде прихваћен у парламенту.

        Међутим, „деголистички гард према NATO“ има много ширу подршку у француској јавности.

        Француска је 1949-те била међу оснивачима алијансе, али је 1966-те иступила из њених војних структура и остала само у политичким.

        Реинтеграција у војну структуру западног пакта започела је за време владавине социјалисте Франсаа Митерана.

        Процес је наставио деголиста Жак Ширак, а комплетан повратак се догодио у време председниковања Николе Саркозија.

        Под Франсоа Оландом, Француска је постала четврти спонзор алијансе, а њени војници чине седам одсто састава свих њених контингената.

        Емануел Макрон и његова влада су у фебруару сачинили план према којем ће Француска своје војне расходе у наредних седам година подићи за 300 милијарди евра.

        Сада, међутим, званични Париз није против „европске армије“, а утицајни лист Le Figaro објавио је: „И Европа жели да се на плану одбране ослободи зависности од Сједињених Држава“.

        Макрон не говори да је NATO блок који треба распустити, али није против „европске армије“ која би постојала паралелно са алијансом.

        Код њега се јасно назире континентална европска линија која – бар у првој фази – не искључује евроатлантску.

        Макрон је за Европу-државу, а неки у томе виде прикривене „наполеоновске амбиције“…

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here