Liberaška demokratija na delu: Kako su u Nemačkoj diskvalifikovali 2/3 AFD-ovih kanidata zbog “tehničkih neispravnosti”

Podelite:

Izborna komisija nemačke savezne države Saske diskvalifikovala je dve trećine kandidata koje je AfD prijavio za ovogodišnje regionalne izbore, obrazlažući svoju odluku tehničkim neispravnostima.

Samo dva meseca pre regionalnih izbora izborna komisija odlučila je dopustiti prijavu samo 18 od 61 kandidata stranke AfD, koja se u toj regiji namerava boriti za vodeću poziciju na izborima.

Kao razlog za ovu odluku navodi se bizarno objašnjenje da je stranka održala dva različita kongresa na kojima je odabrala listu kandidata za izbore, pritom koristeći dva različita metoda odabira. Komisija je stoga odlučila priznati samo kandidate izabrane na prvom kongresu, njih 18.

Ova odluka je velik udarac AfD-u koji je na ovim izborima nameravao osvojiti 30 od 120 mesta u regionalnom parlamentu. Kako sada stvari stoje, ako AfD i osvoji toliko mandata, neće imati dovoljno prijavljenih kandidata da popuni ta mesta.

Sekretar AfD-a u Saskoj Jörg Urban rekao je da se radi o zaveri establišmenta protiv najjačeg političkog oponenta u saveznoj državi Saskoj. AfD će se moći žaliti na odluku komisije, ali tek nakon što izbori već prođu.

Uprkos tome što AfD poslednjih godina ostvaruje sve bolje rezultate od izbora do izbora, a samim tim ima i veću podršku naroda, te što je u saveznom parlamentu jedina ozbiljna opozicija, vlast na sve načine pokušava stranku onemogućiti da ostvari značajnije izborne uspehe. Mnogi predstavnici i članovi stranke stavljeni su pod nadzor obaveštajnih službi i policije, dok su isti često mete agresivnih napada levičarskih ekstremista.

 

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here