Либерија повукла признање Kосова

Поделите:

Либерија је још једна од земаља која је повукла признање независности Kосова.

Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је првом спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност “на основу сазнања да Беогард није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Kосово”.

“Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Kосово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Kосова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ“, наводи се у ноти.

Министар Ивица Дачић је рекао да је одлука Либерије веома важна за Србију, јер показује да процес и дијалог још трају.

“Република Либерија која је иначе признала Kосово неком својом одлуком из 2008. донела је одлуку да анулира односно поништи то писмо о признању Kосова док трају и док се не заврше до краја преговори и дијалог који се води под окриљем Европске уније. Зато што они не желе да се стављају на једну од страна у оквиру овог дијалога. За нас је та одлука веома важна, веома добра и позитивна јер показује да тај процес, да дијалог и даље траје и ово је на неки начин ето и наш допринос наставку дијалога у Бриселу који ће се наставити у недељу“, рекао је Дачић.

Шеф либеријске дипломатије рекао је да је његова посета могућност да Србија и Либерија отворе нову страну у историји својих односа.

Подстеио је да су Либерија и Србија кроз бившу Југославију, увек биле пријатељи.

“Ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства са вама и људима из Србије. Данас смо потписали шест споразума и ти билатерални документи биће корисни за оба наша народа. Либерија је заинтересована за грађење добрих односа са Србијом, а партнерство које ће донети корист обема земљама“, нагласио је он.

Да подсетимо, Либерија није прва земља која је повукла признање Kосова, али је тачан број оних који су признали Kосово, барем судећи према изјавама Београда и Приштине, и даље непознаница.

Прва држава која је повукла признање је Суринам, који је ту одлуку донео 27. октобра 2017. године. Предомислио се и Сао Томе и Принсипе, а крајем прошле године признање је повукла и Гвинеја Бисао. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је прошле године саопштио да су и Бурунди повукли признање.

Либерија је Kосово признала 30. маја 2008. године.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here