Linta: Hrvatska obeležava Oluju ponavljajući iste priče

Podelite:

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je danas da će Hrvatska i ove godine obeležiti godišnjicu „Oluje” ponavljajući iste priče da je ta akcija bila opravdana, brililjantna i oslobodilačka.

On je na TV Pink rekao Hrvatska ni ove godine neće da „spusti loptu”, nego će hrvatski zvaničnici opet otići u Knin gde će ponavljati te priče, a razlika će biti samo u tome što Marko Perković Tompson „neće ustaške pesme pevati u Kninu nego u Slunju”.

„Šta očekivati i o kakvom spuštanju lopte govoriti kada hrvatska predsednica i dalje stoji na stavu da je Marko Perković Tompson njen omiljeni pevač, i da ona pušta pesme svojoj deci”, kaže Linta i navodi da Tompson nesmetano peva o trošku države o klanju Srba.

Da je, navodi, obrnuta situacija i da u Srbiji postoji, a srećom ne postoji, pevač koji peva o klanju Hrvata, Bošnjaka i Albanca i da ga plaća Vlada Srbije da održi koncert u Beogradu ili Novom Sadu verujem da bi EU istoga trena uvela sankcije, a Evropski parlament doneo rezoluciju da su Srbija i srpski narod simbol fašizma.

Linta kaže da 22 godine od završtka rata u Hrvatskoj nema spremnosti da se kazne oni koji su činili zločine protiv Srba, te da nažalost iako se Hrvatska obavezala ugovorom o pristupanju EU novembra 2011. da će procesuirati sve ratne zločine punih pet godina na tom planu se nije desilo ništa.

Ključni problem, smatra Linta, jeste tužna činjenica da međunarodna zajendica, pre svega zapadne sile i dalje vode politiku dvostrukih standarda prema zapadnom Balkanu i za taj deo međunarodne zajednice Srbi su glavni krivci, agresori i zločinci, a Hrvati, Bošnjaci i Albanci su tobože žrtve koje su vodile nekakve oslobodilačke ratove.

Navodi i da u Zagrebu i u Sarajevu postoje dvostruki standardi u suđenjima za ratne zločine, te da je njihovo pravosuđe je daleko strože za Srbe, a daleko blaže za Hrvate i Bošnjake.

Izrazio je nezadovoljstvo radom prethodnog srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića jer, kaže, nije dovoljno pažnje poklanjano procesuiranju ratnih zločina protiv srpskih civila i zarobljenika.

Linta navodi da se nada da će novi tužilac Snežana Stanojković imati jedan principijelniji stav, te da bi u slučaju ako tužilaštva BiH i Hrvatske neće da procesuiraju zločine protiv Srba, srpsko tužilaštvo trebalo samo da pokrene istrage, da podigne optužnice i u kranjem slučaju raspiše poternice protiv svih onih za koje postoje dokazi da su učinili zločine protiv Srba i srpskih civila i zarobljenika.

„Naš stav je veoma jasan, svako ko je činio ratne zlocicne bez obzira kojoj naciji pripada mora da bude kažnjen”, zaključio je Linta.  (Tanjug)

Politika
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here