Линта: Тражити од Хрватске обуставу уклањања рушевина српских кућа

Поделите:

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је данас на министра спољних послова Србије Ивицу Дачића да затражи од Хрватске обустављање процеса уклањања рушевина опљачканих, запаљених и минираних српских кућа у Госпићу током 1991. године и касније о трошку њихових власника који сада живе у Србији или у трећим државама.

“Некадашњи становници Госпића сматрају да је прије уклањања рушевина потребно наћи рјешење у виду обнове или правичне новчане накнаде”, истакао је Линта у писаној изјави.

Линта каже да је у претходном периоду велики број прогнаних Срба из Госпића и других хрватских општина и градова примио рјешења у којима се од њих тражи да уклоне рушевине о сопственом трошку.

“У рјешењима стоји јасна пријетња да ће, ако то сами не учине, Град Госпић ангажовати треће лице да уклони рушевине о трошку власника”, наводи Линта.

Он посебно наглашава да прогнани Срби, који су под бруталним притисцима и пријетњама напустили своје куће, веома тешко доживљавају наведени дискриминаторски поступак власти Града Госпића.

“Уклањање рушевина хоће да наплате оне снаге које су у суштини опљачкале, запалиле и минирале њихове куће током 1991. године и касније. Овај неправедни и неморални поступак власти Града Госпића за прогнане Србе је понижавајући”, закључио је Линта.

Он подсјећа да је више од 150 некадашњих становника Госпића потписало Петицију којом се од Дачића тражи да њихов проблем покуша да ријеши у дијалогу са хрватским властима.

Линта је навео да је петиција са потписима предата за Дачића у писарници Министарства спољних послова Србије 27. јула.

 

rtrs

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here