ЛИНТА: Туђманов усташки режим је извршио агресију на Југославију и српски народ

Поделите:

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта критиковао је градоначелника Вуковара Ивана Пенаву због изјаве да Хрвати у Вуковару од Србије очекују признање и покајање за почињени чин агресије 1991. године.

– Пенава је један од многих хрватских политичара који понавља бесмислену лаж да је Србија заједно са крајишким Србима тобоже извршила агресију на Хрватску, а да је Хрватска била жртва агресије. Права истина јесте да је усташки режим Фрање Туђмана формирао паравојне формације и извршио агресију на Југославију и српски народ с циљем стварања етнички чисте Велике Хрватске по узору на геноцидну НДХ – навео је Линта у изјави за медије.

Како је рекао, агресију на Вуковар извршила је паравојска ХДЗ-а на челу са „ратним злочинцем Томиславом Мерчепом“, а прве жртве у пролеће и лето 1991. године у Вуковару и источној Славонији били су Срби.

Због тога, тврди Линта, Пенава не дозвољава да Срби поставе спомен плоче на многим местима у Вуковару где су зверски убијени и мучени српски цивили.

Линта поручује да српски народ очекује од Хрватске да се суочи са својом геноцидном и злочиначком прошлошћу и да призна и покаје се за почињени геноцид у НДХ, као и за почињену агресију и етничко чишћење Срба из Крајине и десетина хрватских градова током 1990.-1995. године.

Такође, додаје, српски народ очекује да Хрватска укине срамну и скандалозну Декларацију о Домовинском рату коју је Хрватски сабор усвојио 2000. године и у којој стоји да су Србија, ЈНА и крајишки Срби тобоже извршили агресију на Хрватску.

– Тек након јасних порука из Хрватске о признању и покајању и укидања поменуте Декларације стварају се услови за сваку сарадњу и колико толико нормалне међукомшијске односе – закључио је Линта

 

Танјуг

Поделите:

2 Коментари

  1. Кратко, јасно и прије свега – ИСТИНИТО. То што они раде, је прастара кокошарска пракса: Под бундом крије украдену кокош, а кад сретне потјеру показује прстом у супротном правцу: ДРЖ’ТЕ ЛОПОВА, ЕНО ГА ТАМО! ПОДЛАЦИ!

  2. Услови које је навео Линта су први корак ка добросуседству. Други је да се демонтира нацистичка, антисрпска и антиправославна држава Хрватска (БХФ, ЦГ, Косовес), трећи да се Србима врате територије и надокнади сва штета. Ово све данас звучи као научна фантастика, али знају прилике некада да се муњевито измене.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here