LINTA: Tuđmanov ustaški režim je izvršio agresiju na Jugoslaviju i srpski narod

Podelite:

Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta kritikovao je gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu zbog izjave da Hrvati u Vukovaru od Srbije očekuju priznanje i pokajanje za počinjeni čin agresije 1991. godine.

– Penava je jedan od mnogih hrvatskih političara koji ponavlja besmislenu laž da je Srbija zajedno sa krajiškim Srbima tobože izvršila agresiju na Hrvatsku, a da je Hrvatska bila žrtva agresije. Prava istina jeste da je ustaški režim Franje Tuđmana formirao paravojne formacije i izvršio agresiju na Jugoslaviju i srpski narod s ciljem stvaranja etnički čiste Velike Hrvatske po uzoru na genocidnu NDH – naveo je Linta u izjavi za medije.

Kako je rekao, agresiju na Vukovar izvršila je paravojska HDZ-a na čelu sa „ratnim zločincem Tomislavom Merčepom“, a prve žrtve u proleće i leto 1991. godine u Vukovaru i istočnoj Slavoniji bili su Srbi.

Zbog toga, tvrdi Linta, Penava ne dozvoljava da Srbi postave spomen ploče na mnogim mestima u Vukovaru gde su zverski ubijeni i mučeni srpski civili.

Linta poručuje da srpski narod očekuje od Hrvatske da se suoči sa svojom genocidnom i zločinačkom prošlošću i da prizna i pokaje se za počinjeni genocid u NDH, kao i za počinjenu agresiju i etničko čišćenje Srba iz Krajine i desetina hrvatskih gradova tokom 1990.-1995. godine.

Takođe, dodaje, srpski narod očekuje da Hrvatska ukine sramnu i skandaloznu Deklaraciju o Domovinskom ratu koju je Hrvatski sabor usvojio 2000. godine i u kojoj stoji da su Srbija, JNA i krajiški Srbi tobože izvršili agresiju na Hrvatsku.

– Tek nakon jasnih poruka iz Hrvatske o priznanju i pokajanju i ukidanja pomenute Deklaracije stvaraju se uslovi za svaku saradnju i koliko toliko normalne međukomšijske odnose – zaključio je Linta

 

Tanjug

Podelite:

2 Komentari

  1. Kratko, jasno i prije svega – ISTINITO. To što oni rade, je prastara kokošarska praksa: Pod bundom krije ukradenu kokoš, a kad sretne potjeru pokazuje prstom u suprotnom pravcu: DRŽ’TE LOPOVA, ENO GA TAMO! PODLACI!

  2. Uslovi koje je naveo Linta su prvi korak ka dobrosusedstvu. Drugi je da se demontira nacistička, antisrpska i antipravoslavna država Hrvatska (BHF, CG, Kosoves), treći da se Srbima vrate teritorije i nadoknadi sva šteta. Ovo sve danas zvuči kao naučna fantastika, ali znaju prilike nekada da se munjevito izmene.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here