Љајић: За решење статуса Kосова потребна међународна конференција

Поделите:

Расим Љајић, потпредседник Владе Србије и министар задужен за трговину, туризам и телекомуникације изјавио је да је за, како се изразио, косовско питање неопходно одрживо и дугорочно решење.

Љајић је за подогоричку Побједу рекао да је Социјалдемократска партија Србије (СДПС), странка коју предводи, предложила план решавања у три фазе.

Прва фаза би, како је рекао, подразумевала уклањање економских баријера, друга фаза решавање имовинских питања, формирање Заједнице српских општина и решавање проблема културне баштине на Kосову, док би трећа фаза подразумевала учлањење Kосова у међународне организације, изузев Уједињених нација.

Љајић је навео да би након тога требало видети шта би Србија добила заузврат, али и да би онда била потребна међународна конференција, нека врста “Дејтона” како је објаснио, где би се у потпуности отворило питање Kосова, односно тражило коначно решење за статус.

Kоментаришући изјаву патријарха Иринеја да је положај Срба у Црној Гори исти као у време Независне државе Хрватске (НДХ, Љајић је рекао да би највећа корист била да се црквени великодостојници што мање уплићу у политику, као што ни политичари не би требало да се мешају у верска питања.

“Није моје да дајем било какве рецепте, али да живим у Црној Гори, настојао бих да кроз институције државе у којој живим поправљам положај заједнице којој припадам, ниједног тренутка не доводећи у питање лојалност држави у којој живим. Мислим да тај баланс може да се направи – и лојалност народу којем припадате и лојалност држави у којој живите”, рекао је Љајић.

РСЕ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here