Љељак: Срби сами ратовали на Козари – усташе спасавале дјецу!?

Поделите:

Усташка пропаганда тресе хрватску десницу и један број медија, па је најновије „откриће“ историјских ревизиониста да су српску дјецу са Козаре „убијали партизани и четници, док су их усташе и часне сестре спасавали“.

Један од бројних самозваних „истраживача“ дешавања у Независној Држави Хрватској /НДХ/ Роман Лељак, којег десни портали представљају као „словеначког публицисту и истраживача Удбиних архива“, тврди да је на хиљаде српске дјеце на Козари страдало због „партизанског и четничког устанка“.

За њега су усташе спасиоци српске дјеце, а „дом у Јастребарском“, у којем су довођене хиљаде српских сирочића мјесто гдје су они „збринути“ код часних сестара.

Један од проусташких „истраживача“, тврди да су приче о мучењу и умирању српске дјеце због усташких недјела – „грозна лаж“.

Пошто су Срби, подијељени на партизане и четнике, ратовали једни против других, српски малишани са Козаре нашли су се у шумама, а како је у то доба на Козари било хладно многи су се разбољели, пише овај ревизиониста, којег
цитирају бројни портали у Хрватској.

Он на крају напомиње да је „свега 17 одсто“ малишана умрло у тим „домовима“ у НДХ, а да су остали спасени.

Тако су након масовне и свакодневне негације злочина у концлогору Јасеновац, величања НДХ и фалсификовања њеног нацистичког карактера, те правног озваничења неких усташких симбола, попут поздрава „За дом спремни!“, бројни десничарски портали почели да негирају и злочине на Козари.

Према тим „тумачењима“, Срби су сами изазвали рат на Козари, па су се убијали између себе, попалили огроман број села, убили хиљаде цивила и сами били одговорни за погром сопствене дјеце.

Један број историчара у Хрватској и региону констатује да су усташизација и ревизија историје поодмакли, те да хрватска власт „пере руке“ од неоусташког сентимената који се „уселио“ у хрватско друштво и медије.

Оно што је незамисливо у Њемачкој или другим земљама на чијем тлу су постојали концентрациони логори и вршен геноцид – да се правда злочин, а жртве окривљују за своју судбину – у Хрватској је постало сасвим уобичајено, као извјештај о временској прогнози, упозоравају либерални медији.

Извор: Срна

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here