Лончар: Родитељи су слушали естрадне певачице, зато имамо епидемију богиња!

Поделите:

”Ова ситуација не може да се реши сама од себе. Родитељи су слушали ‘уметнике’ који нису прошли поред Медицинског факултета, а нису слушали оне који се цео живот баве лечењем људи”, приметио је министар

Министар здравља изјавио данас да се епидемија малих богиња у Србији не би десила да су родитељи слушали здравствене раднике, а не естрадне уметнике.

Златибор Лончар је рекао и да су обезбеђене су вакцине и за запослене у Дому за децу без родитељског старања у Звечанској, где је од малих богиња оболело седам запослених и троје деце.

”Имамо довољно вакцина за све. Епидемија се не може зауставити док обухват вакцинацијом не буде већи од 95 одсто”, рекао је министар новинарима након обиласка Универзитетске дечје клинике у Тиршовој.

Он је нагласио да због епидемије малих богиња, која није требало да се деси, здравствени систем има ванредне трошкове, а да је тај новац могао да се усмери на лечење деце. Подсетио је да се закон строго примењује и да деца без потврде да су вакцинисана не могу у вртић и у школе.

Додао је да је у последњих неколико месеци повећан број вакцинисаних и да се обухват вакцинацијом попео на 90 одсто. Упозорио је, међутим, да би нам се епидемија “прелила” из Румуније и Бугарске да није било добре вакцинације у Зрењанину и Вршцу. У Румунији је, навео је, од малих богиња оболело 10.000 људи, а у Бугарској 5.000 људи.

По препоруци Светске здравствене организације која, како каже, прати шта се дешава у Србији, обезбеђене су довољне количине вакцина за заштиту здравствених радника и њихова вакцинација почела је у здравственим установама.

”Ова ситуација не може да се реши сама од себе. Родитељи су слушали ‘уметнике’ који нису прошли поред Медицинског факултета, а нису слушали оне који се цео живот баве лечењем људи”, приметио је министар.

Рекао је и да ММР вакцина против малих богиња нема везе са аутизмом како појединци говоре јер, како је навео, у Јапану седам година деца нису вакцинисана, а повећан је број деце са аутизмом, преноси Тањуг.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here