Лончар: Турска сматра Србију кључним актером у креирању нове ере на Балкану

Поделите:

Трибина „Деловање Хизмет покрета и његове политичке последице“ одржана је вечерас у клубу „Трибина младих“ Kултурног центра Новог Сада

Аутор и предавач била је мср Мирела Лончар, докторанткиња Факултета политичких наука Универзитета у Београду и ауторка научне монографије „Основе политичког деловања Хизмет покрета“.

Истакавши да је религија битан, мултидимензионални феномен који утиче на политику и на међународне односе, ауторка је казала да је у данашњем свету један од најактивнијих транснационалних религијских актера Гуленов покрет или Хизмет покрет (служба), наводи се у саопштењу.

Овај покрет формиран је шездесетих година прошлог века у секуларној Републици Турској. Оснивач је бивши турски имам Мухамед Фетулах Гулен који се од 1999. године налази у САД у самонаметнутом изгнанству чекајући могуће изручење у Турску због оптужби за покушај пуча у тој држави 2016. године.

Његов покрет се „формално“ декларише као друштвени покрет утемељен у вредностима ислама. Циљ овог покрета је стварање транснационалног друштва – златне генерације идеалних људи. Од деведесетих година прошлог века покрет се проширио изван граница Турске и формирао институције и организације, првенствено образовног карактера, свуда у свету.

Прва „станица“ експанзије била је централна Азија (земље бившег СССР-а) где се 1999. године формира чак 75 институција. Kазахстан заузима водеће место са 29 формираних институција. Потом се оне шире и на Балкану (има их око 40). Најприсутније су у Албанији. Kада је реч о Европи, најутицајније су у Немачкој, Француској и Холандији.

Занимљиво је да су Гуленове институције биле популарне и у Руској Федерацији до 1999. године, али доласком на власт Владимира Путина, оне су затворене.

– Може се рећи да је Путин прозрео праву природу деловања Гуленовог покрета и пре првог сукоба Гулена са Ердоганом – рекла је Мирела Лончар.

Билатерални односи Турске и САД нарушени су последњих година због одбијања Америке да Гулена изручи турској држави поводом његовог покушаја пуча и свргавања Ердогана пре три године. Гулен се и даље налази у Пенсилванији.

– Србија је у време Гуленовог пуча пружила подршку Турској. Данас бележимо податак да од свих балканских земаља Србија има најбоље трговинске односе са Турском. Штавише, Турска сматра Србију кључним актером у креирању нове ере на Балкану – закључила је своје предавање Мирела Лончар.

Данас

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here