ЛОНДОН: Приликом хапшења Асанж у рукама држао симбол противника НАТО агресије на Србе

Поделите:

 

Оснивач „Викиликса“ Џулијан Асанж ухапшен је данас у амбасади Еквадора у Лондону.

На снимку хапшења који је објављен, Асанж изгледа поприлично лоше, готово непрепознатљиво. Њега је полиција на силу извукла из зграде амбсаде. Испред зграде је био велики број полицијских кола.

Међутим, на снимку хапшења Асанжа може се приметити један врло интересантан детаљ. Оснивач „Викиликса“ је на силу извучен из амбасаде и одведен у полицијска кола, а том приликом је у рукама које су му биле везане лисицама, држао књигу коју није испуштао – „Историја националне безбедности државе“ (Gore Vidal History of The National Security State).

У књизи се налазе интервјуи које је са писцем Гором Видалом урадио угледни новинар Пол Џеј. У њима се сумирају критике на рачун државног апарата Америке.

Kњига говори о историјским догађајима који су довели до оснивања масовног војно-индрустијско-безбедносног комплекса и политичке културе која нам је дала израз „империјално председништво“ – термин који означава да председник САД-а има неконтролисану моћ и да излази из оквира својих председничких овлашћења.

Гор Видал био је амерички књижевник, сценариста и политичар, познат по својим романима и есејима избрушеног стила, провокативним и духовитим изјавама, као и по оштрој критици америчке политике. Сматра се једном од најконтроверзнијих фигура америчког јавног живота двадестог века.

Због сталних критика на рачун америчког државног апарата, његова дела су била забрањивана, у медијима није било дозвољено да се објављују његови чланци.

Kао есејиста и политички ангажовани интелектуалац Видал се фокусирао на историју САД и његовог друштва, истражујући на који начин је спољна политика трансформисала Америку у декаденту империју.

Отворено се супростављао Рату у Вијетнаму, Бомбардовању Југославије, Рату у Авганистану и Рату у Ираку.

Осим политичким и историјским темама у есејима се бавио проблемима сексуалности и религије. Познате су и његове жестоке јавне расправе са Норманом Мајлером и Вилијемом Баклијем млађим.

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here