Лордан Зафрановић: Римокатоличка црква се још није оградила од злочина

Поделите:

Један од најзначајнијих филмских редитеља са простора некадашње Југославије Лордан Зафрановић оцијенио је да је страшно то што се Римокатоличка црква до данас није оградила од злочина почињених у Хрватској за вријеме Другог свјетског рата.

Гостујући синоћ у амфитеатру испред Музеја Југославије у Београду, у оквиру програма књижевног фестивала „Крокодил“, Зафрановић је рекао да је историја Римокатоличке цркве везана за Други свјетски рат у Хрватској, заправо историја зла.
„Није лако повјеровати да се до данас нико из цркве није оградио од тог зла. То је једно оптерећење за народ у Хрватској“, рекао је Зафрановић.
Аутор ремек дијела „Пад Италије“ и „Окупација у 26 слика“, рекао је да се, када је отишао у Јасеновац, суочио са страшним сликама и чињеницама о настајању зла, пренијели су београдски медији.
„Када сам се са пријатељима у једном комбију враћао кући из обиласка тог стратишта, пјевао сам на сав глас оперске арије не би ли избацио из себе ту страхоту коју сам видио“, рекао је Зафрановић.
Он је оцијенио да до данашњег дана нема праве катарзе, али да се нада да ће се и то ускоро догодити.
Његов филм „Пад Италије“ био је мјесецима под цензуром, јер у припреми тог остварења неке историјске чињенице нису ваљано провјерене.
За њега су дивота Медитерана и зло фашизма увијек били велика инспирација.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here