ЛСВ: Села у Србији пропадају, а шта ради држава?!

Поделите:

Лига социјалдемократа Војводине поново упозорава на катастрофално стање у којем се налазе села у нашој држави.

Најаве министра задуженог за регионални развој у Влади Србије Милана Кркобабића да ће државе помоћи селу и спречити његово пропадање само је велико обећање које ни са чим није утемељено.

Нажалост, село у Војводини, Шумадији или Тимочкој крајини је толико девастирано, да су цене некретнина неретко пале и до 1.000 или 2.000 евра, али се чак и тако јефтине куће тешко продају.

Живот на селу постао је толико тежак, да је немогуће стимулистаи останак у њему, а камоли насељавање.

Ресор регионалног развоја, којим се бави министар Кркобабић, у великој мери је занемаран, па је веома блага политика развоја села која се сада заговара, апсолутно недовољно.

Власти морају да схвате да је Србији потребан децентрализација и истински регионални развој, али како је то могуће у тренутку када на јавне приходе локалних самоуправа и Аутономне покрајине Војводине одлази само 10 одсто средстава, а од 10 одсто веома мало завршава у насељеним местима.

Без сазревања идеје да је у Србији важан сваки засеок, свако село или свака варошица, а не само главни град у којем ничу небодери, дотле ће наше село пропадати.

ЛСВ тражи нову политику према селима, а не само бескорисне стратегије и акционе планове.

Курир

Поделите:

1 COMMENT

  1. nebi sela propadala kad bi cene poljoprivredni proizvoda rasle……
    seljak je vezan za cene svoje robe….
    poljoprivredni proizvod čim se uvozi sa strane jeftiniji nego što ga domaći seljak ovde proizvede on nema interes to da radi jer gubi svoj trud i rad u konkurenciji koju on ne može da prati…….
    ne ubija seljaka država već uvoznički lobi koji za 24 sata može da uveze veštačkog mleka što domaći seljak prirodnog ne može da proizvede ni za 100 godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here