Лукач: Српска ће свим својим полицајцима обезбедити кратке и дуге цеви

Поделите:

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је у емисији “Печат” да су са нивоа БиХ у протекле четири године прављене многе опструкције за Српску и да је навише проблема било са српским представницима на власти у Сарајеву.

“Било је тешко радити у условима када је једна власт у Републици Српској, а друга на нивоу БиХ. То се показало као врло тешко време, нарочито за Републику Српску и њене грађане. Са тог нивоа прављене су многе опструкције у континуитету за Српску, попут покушаја заустављања средстава са нивоа заједничких институција. То су грешке које се у будућности не смеју десити и Република Српска не сме себи дозволити да се опет подели власт и да једна политичка опција буде у Српској, а друга у Сарајеву”,  сматра Лукач.

Он је нагласио да је у тим опструкцијама изгубљено много времена и стекао се утисак да се народ поделио, али да су грађани на изборима показали ко је радио у интересу Републике Српске и ко за њу највише може да уради.

Говорећи о протекле четири године на челу Министарства унутрашњих послова, Лукач је истакао да је увек настојао да пружи свој максимум и да је у том периоду реализовано много успешних пројеката.

„Задовољан сам јер смо урадили много тога. Данас смо промовисали нове кадете, а почели смо да школујемо на Полицијској академији и 20. класу која броји 326 академаца. То је највећи број и највећа класа икад школована на Академији. За време мандата Владе Српске на челу са Жељком Цвијановић и мене као министра унутрашњих послова, одшколовано је више полицајаца него откад постоји Академија, а као таква постоји од 1999. године”,  навео је Лукач.

Када је реч о формирању резервног састава Полиције Српске, Лукач је рекао да је то идеја о којој се прича последњих неколико година, али да је прво било потребно адекватно опремити полицију како би успешно одговорила свим изазовима.

Он је истакао да је циљ опремања и додатног наоружавања полиције била заштита грађана у складу са законским прописима. Навео је да је тероризам у БиХ озбиљан проблем и да полиција у Српској мора да буде спремна да адекватно одговори на евентуалне терористичке активности.

“Странцима који су питали зашто се наоружавамо рекао сам да само хоћемо да опремимо полицију и да нећу да размишљам да ли ће се неки терористички акт десити опет у Зворнику или негде друго. Хтио сам да узмем 100 пушака и поделим полицајцима у том граду. Имамо законску могућност да сваки полицајац има кратко и дуго наоружање, то је мој циљ и то смо урадили, али не још до краја”,  нагласио је Лукач.

Један од проблема са којима се полиција суочава је мигрантска криза. Лукач каже да би резервни састав Полиције штитио границу од илегалних улазака.

“Десетине хиљада миграната су у БиХ, а међу њима су и они са терористичком прошлошћу. Скоро 80 одсто их пролази без докумената, а могу да дају и погрешне податке. Не треба бити наиван па мислити да међу њима нема терориста. Став Републике Српске је био да њеној територији не могу бити стационирани мигранти и то је била исправна одлука. Стотину наших људи из активног састава већ штити границу, заједно са Граничном полицијом БиХ. Морамо пронаћи нове снаге које ће се борити са проблемом миграната”,  рекао је Лукач и додао да би резервни састав чинили кадрови који би прошли селекцију као у случају уписа и Полицијску академије.

“Прошли би одређене обуке и постали би наши полицајци када би завршили Академију. Такве снаге ћемо користити у зашитити Републике Српске у ком год сегменту то било”, поручио је министар унутрашњих послова Српске.

Говорећи о најавама о формирању савета за националну безбедност, Лукач је рекао да би уместо савета који би деловао саветодавно, требало да буде формирана служба која би могла да делује оперативно.

“Републици Српској је то потребно, јер нема добре сарадње са нивоа БиХ, са Обавештајно-безбедносном агенцијом која би требало да шитити Српску, а то не чини”, рекао је Лукач.

Факти

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here