Лукашенко: Немачка лаже да је Наваљни отрован „Новичоком“ – пресрели смо разговор Берлин-Варшава

Поделите:

АЛЕКСАНДАР Лукашенко рекао је руском премијеру Михаилу Мишустину, који је у званичној посјети Минску, да је белоруска војна обавештајна служба пресрела телефонски разговор између Берлина и Варшаве који сведочи да су лажне тврдње Немачке о тровању Алексеја Наваљног бојним отровом „Новичок“.

“Приметио сам посматрајући догађаје око Русије да Запад има нови трик – опет `Новичок`, поново тровање. Морам да вам кажем да смо пресрели разговор јуче или прекјуче, прије тврдње Ангеле Меркел `настоје да ућуткају Наваљног`, пресрели смо разговор. Разумели смо да је Варшава разговарала са Берлином. Две особе су биле на вези. Разговор је пресрела наша војна обавештајна служба”, открио је Лукашенко.

Прецизирао је да за пресретање заслужна војна радиоелектронска шпијунажа која `у етеру ратује са натовцима који су примакли своје јединице Белорусији са стране њене границе са Пољском`.

Обећао је да ће руској страни послати транскрипт “тог интересантног разговора” који очигледно говори о томе да је у питању фалсификат о здравственом стању Наваљaног:

„Предаћемо данас-сутра Александру Бортњикову (шеф ФСБ) и Сергеју Наришкину (шеф Спољне обавештајне службе) и транскрипт и аудио-снимак. Из пресретенутог разговора се види да ово са Наваљним раде и због локалних избора у Русији, а и да се Путин не би интересовао за ствари у Белорусији. Сматрамо да ће они још нешто покушати да подметну, То је њихов стил. То је њихово право лице“.

Лукашенко је нагласио да се део разговора тиче и Белоруије и додао:

„Они нам неће дати да мирно живимо. У ово сам убеђен, али смо одлучни да бранимо свој суверенитет и независност. Нећемо дозволити да нас сломе“.

Немачка влада јуче је саопштила да је, према резултатима токсиколошког испитивања спроведеног у лабораторији Бундесвера, Наваљни отрован нервним агенсом из групе `Новичок`.

Из Берлина је наговештена и могућност увођења нових санкција Русији.

Варшава је избегла да коментарише Лукашенкове речи.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here