Лукашенко о штрајку радника: Ко неће да ради, не мора, али нема понављања избора

Поделите:

Белоруски лидер Александар Лукашенко прокоментарисао је штрајкове радника у белоруским предузећима, рекавши да је „лош“ председник држао на послу вишак запослених, како људе не би избацивали на улицу.

Према његовим речима, предузећа настављају са радом, упркос томе што „неки лутају“.

„Као прво, 150 људи у неком предузећу, чак и 200 људи, не играју улогу. Као друго, треба схватити да је ‘лош’ председник држао вишак људи како их не би избацили на улицу. Треба од тога поћи. Ко жели да ради, нека ради. Ко не жели да ради, добро, нећемо их терати“, рекао је Лукашенко за време посете фабрици МЗКТ у Минску.Он је додао да нико никога силом неће задржавати.

„Ако неко не жели да ради и жели да напусти посао, нико никога неће притискати. Изволите, врата су отворена“, нагласио је председник.

Лукашенко је подсетио запослене МЗКТ-а да је њихово предузеће веома важно за економију земље.

Он је још једном поновио да неће бити поновљени председнички избори.

„Никад нећете дочекати да нешто урадим под притиском… Јер тада неће бити ни (фабрика) МЗКТ, ни МАЗа, ни БЕЛАЗа. За пола године ћемо све уништитит“, упозорио је Лукашенко.

На територију фабрике Лукашенко је раније стигао хеликоптером.

Раније је запослена у фабрици саопштила дописнику Спутњика да радници немају намеру да штрајкују, већ чекају састанак са лидером државе. Испред фабрике се окупило око стотину људи са бело-црвеним заставама.

Од 9. августа широм Белорусије одржавају се протести због незадовољства резултатима председничких избора на којима је победио Александар Лукашенко. Подсетимо, поред протеста на улицама белоруских градова, претходне дане су обележиле и демонстрације радника испред белоруских предузећа.

.sputnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here