Лукашенко: Протестима у Белорусији управљали из Британије, Пољске и Чешке

Поделите:

Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да су демонстрантима на протестима у ноћи између недеље и понедељка управљали помоћу телефонских позива из Велике Британије, Пољске и Чешке.

Лукашенко је објаснио да су председнички избори одржани као празник, али да су се показали они који су желели да их покваре и показало се да су учесницима у неодобреним протестима управљали из Пољске, Чешке и Велике Британије.

„Да будем искрен, мило ми је када људи долазе са малом децом. Схватате, то је празник. Неко је хтео да упропасти овај празник. Забележили смо позиве из иностранства. Било је позива из Пољске, Велике Британије и Чешке“, рекао је Лукашенко на састанку са шефом извршног одбора ЗНД Сергејем Лебедевом, преноси белоруска државна агенција Белта.

Белоруски председник додао да су му неке чињенице пренете тек јутрос.

„Из једног разговора видимо ко повлачи конце. Једна линија ових ‘луткара’ је Чешка. Већ данас из Чешке управљају нашим Уједињеним штабом, где, да простите, седе ове овце, ништа не схватајући шта од њих хоће. Наложио сам да се ове информације дају медијима како бих видео шта желе. Они настављају да наваљују, настављају да захтевају: изведите људе на улицу и преговарајте са властима о добровољној предаји власти“, рекао је Лукашенко.

Према речима председника, покушаји да се изврши утицај на процесе који се дешавају у Белорусији предузимају се и из Пољске.

„Да не говорим о Пољској, где су се већ сви сместили и почели да вуку конце. Да не говорим о Украјини (одатле су долазили). Сигуран сам да то није државна политика, али тамо има доста тих мајданаца о којима сам говорио. Нажалост, одређени број долази и из Русије“, објаснио је Лукашенко.

Председнички избори у Белорусији одржани су 9. августа. Према прелиминарним подацима ЦИК-а, председник државе Александар Лукашенко освојио је 80,23 одсто гласова, док је Тихановска на другом месту са 9,9 одсто.

Након затварања бирачких места у више белоруских градова почели су масовни протести. Демонстранти у центру Минска поставили су барикаде од канти за смеће. Полиција је на њих испалила сузавац, водене топове и светлосне гранате и потиснула демонстранте из центра града.

rs.sputniknews.com
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here