Лукашевич: Претње из Приштине новим чишћењем Срба морају бити озбиљно схваћене

Поделите:

ПРЕТЊЕ албанских политичара на Косову да ће поново извршити етничко чишћење над Србима који живе на том подручју треба да буду схваћене озбиљно, јер представљају опасност по регионалну безбедност, изјавио је стални представник Русије у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Александар Лукашевич.

        „Косово је и даље турбулентно. Иако су прошла два и по месеца од избора одржаних 11. јуна, локалне странке још увек нису у стању да оформе државне институције, што говори да је вештачки модел такозване државе Косово потпуно неутемељен”, изјавио је Лукашевич на састанку Сталног савета ОЕБС-а, а преноси руска агенција ТАСС.

        Лукашевић је указао да косовске власти намерно распирују националистичка осећања.

        „Косовски политичари настављају нападе на српску владу и чак упућују директне претње да ће поновити етничко чишћење на Србима који живе у том региону”, казао је он.

        Такве претње би, како је додао, требало да буду схваћене озбиљно, јер су опасне по регионалну безбедност.

        Лукашевич је позвао мисију ОЕБС-а да под хитно спреми оштар одговор на такве изјаве.

        Лукашевич је, такође, изразио наду да ће састанак између председника Србије Александра Вучића и лидера Косова Хашима Тачима, који је 31. августа организовала висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, помоћи да се „оствари помак са мртве тачке по питању формирања заједнице српских општина”, што су приштинске власти, како је додао, већ саботирале.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here