Мађарска је данас забранила промену пола и законско признање родног идентитета трансродних особа

Поделите:

Само пар дана након што је обележен Међународни дан борбе против хомофобије, трансфобије и бифобије и најава челника ЕУ да ће још више радити на заштити права ЛГБТ+ заједнице, ова чланица Уније је начинила управо супротан корак!

Мађарска је данас забранила промену пола и законско признање родног идентитета трансродних особа, упркос протеста бројних међународних организација.

Мађарски парламент је изгласао амандман на члан 33. закона који пол дефинише “биолошким полом на рођењу и геномом”. Измена је усвојена са 134 гласа за, 56 против, док су четири посланика била уздржана.

Предвиђен је непроменљив упис пола по рођењу у матичне књиге и у лична документа, спречавајући тиме трансродне и интерсексуалне особе да промене име и добију документа која одговарају њиховом родном идентитету.

Закон је раније пружао могућност промене пола у документима.

“Жалосно је и скандалозно што је парламент одлучио да усвоји овај закон, не поштујући забринутости које су исказале десетине организација цивилног друштва и међународних организација, укључујући Савет Европе, Европски парламент и различите органе УН”, рекао је агенцији Франс прес члан административног савета Алијансе ЛГБТ Тамаш Домбош.

Он је најавио да ће бити употребљени “сви могући правни путеви да се оспори овај закон пред мађарским и међународним судовима”.

Невладина организација Амнести интернешенел (АИ) оценила је да су ове одредбе “у супротности са међународним и националним обавезама Мађарске по питању људских права”.

 

Мондо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here