МАЂАРСKЕ ЦЕНЕ И KАKО ВРАТИТИ ПОРЕЗ

Поделите:

Храна, козметика, кућна хемија, храна за псе, техничка роба па и беби опрема, сви ови производи се у суседној Мађарској могу купити знатно јефтиније него у продавницама код нас. Осим на разлици у цени, уштеда се може остварити и враћањем пореза на граници, такозване „Афе“.

Најчешћи проценат који се враћа је око 27 одсто. На неке прехрамбене производе је нешто ниже, око 17, док је на пример за књиге око пет процената. За техничке производе, као што је на пример телевизор, повраћај пореза је између 12 и 18 процената, у зависности од продавнице у којој купујете.

Процедура враћања пореза у Мађарској се, у највећем броју случајева, нешто разликује од већине осталих земаља у ЕУ, наиме код њих се порез најчешће враћа у продавници у којој сте робу и купили и то следећи пут кад се вратите у њу.

Лимит за враћање пореза је око 60.000 форинти, или око 200 евра. У продавницама техничке робе углавном може да се врати преко компаније Глобал Блуе, али морате имате на уму да и они узимају мањи проценат, па у том случају вратите још мање новца.
Kада станете на касу и плаћате робу потребно је да нагласите да желите да вратите и „Афу“,
Након обављене куповине радницима у продавници се даје пасош и они завршавају комплетну папирологију,
Папири и рачун које вам врате назад обавезно морају да се овере на граници. Цариници знају комплетну процедуру и најчешће ништа не морате да им објашњавате,
Све то је потребно сачувати и понети са собом када следећи пут идете у исту продавницу,
Новац вам тада враћају на посебном шалтеру, или уколико желите, за износ „Афе“, умање следећи рачун који направите,
Да би сте порез вратили назад не сме проћи више од 90 дана од датума куповине.
Уколико новац од пореза желите да вратите преко компаније Глобал Блуе
Kада купите тражите коверту са натписом „Таx Фрее Глобал Блуе”,
Попуните све формуларе које добијете и ставите у коверат рачун,
Сва документа морају да вам овере Мађарски цариници,
Новац можете подићи и у Србији, само у пословницама Рајфајзен банке.
Такође, „Афа“ је и један од разлога зашто је „процес куповине и продаје“ између српских и мађарских потрошача и обрнут.

Наиме, на бувљаку у Суботици све је више мађарских држављана који долазе да купују оно што људи из Србије купују код њих. Цене су им повољније на суботичком бувљаку, таман толико да им се пут и куповина исплате. А ниже су јер скоро сви продавци пола „Афе“ остављају као своју зараду, а за вредност другог дела спуштају цену робе. И тврде да се то исплати и једнима и другима.

Такође, Мађари су највећи купци спортске гардеробе. Kупују сву одећу која носи ознаку неког познатог спортског бренда и скоро увек на велико.

Продавци на суботичком бувљаку тврде да су скоро сигурно да тако снабдевају своје бутике, продавнице или тезге. Та роба наравно није „оригинал“, већ се шије у многобројним малим шиваћим радњама у нашој земљи.

На бувљаку има и доста производа пореклом из Турске, најчешће чаше, тањири, шерпе, ножеви…и они су такође јефтинији него у Мађарској.

Из свега овога могло би се закључити да уколико се бар две породице удруже, куповина хране, кућне хемије и козметике у Мађарској или на суботичком бувљаку се и више него исплати. Чак и када се саберу трошкови горива, путарине приликом куповине беби опреме или неког бољег телевизора уштеда је могућа и куповином једног производа

 

Каматица

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here