Мађарски медији: : Орбан љут на Хрватску

Поделите:

После неколико недеља у којима су односе Хрватске и Мађарске обележили позитивни гестови, пре неколико дана дошло је до захлађења односа, пише мађарски портал Index.hu.


Мађарски портал наводи како је Орбан изузетно љут на Хрватску због обнављања црвене потернице за Золтом Хернадијем. Мађарски премијер сматра да је Хрватска тим потезом издала Мађарску, преноси хрватски Index.hr.

Мађарски портал доноси и читаву позадину односа Хрватске и Мађарске, која је коначно довела до Орбановог беса.

Како наводи портал, односи две државе већ су неко време натегнути због случаја Ина-МОЛ и хрватског захтева за изручење Хернадија. Управо је због тога лане је Мађарска блокирала улаз Хрватске у ОЕЦД.
Онда је, међутим, дошло до преокрета. У Европском парламенту 12. септембра је одржано гласање о покретању поступка одузимања права гласа Мађарској по члану 7 Европског уговора. И док је 448 посланика гласало против Орбана, односно за одузимање права гласа, њих 197 је било против. Међу њима је било и троје хрватских европарламентараца из ХДЗ-а.

Од тога дана однос између две земље се променио и влада у Будимпешти је укинула блокаду приступа Хрватске ОЕЦД-у.

Index.huнаводи да је Орбан тада очекивао да ће Хрватска у знак захвалности повући потерницу за Хернадијем, што се није догодило.

“Хрватска је овај проблем дигла на политички ниво”, преноси Орбанове речи мађарски портал, те наводи да је мађарски премијер запретио хрватским властима “још јачом реакцијом”.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here