Мадлен Олбрајт биће предложена за награду „Одбрана слободе“

Поделите:

Про-НАТО Атлантски савјет намјерава да бившу америчку секретарку Медлин Олбрајт номинује за награду Фридом (Слобода), преноси РТ.

Награда Фридом одликује појединце који „бране слободу и раде на побољшању услова за остваривање слободе широм свијета“, и биће додијељена у Берлину крајем ове недјеље.

„Олбрајт ће бити одликована због њеног примјера у доприносу рјешавања највећих изазова широм свијета“, наводи се на сајту Атлантског савјета.

Ова одлука међутим, није дочекана без приговора јавности, с обзиром је Олбрајт у свијету позната по томе што је подржавала и бранила америчке санкције на Ирак због чега је у овој земљи умрло више од пола милиона дјеце.

У свом чувеном интервјуу из 1996. године, упитана да ли су санкције биле вриједне смрти дјеце, она је оклијевања одговорила:

„Да, биле су вриједне тога“.

Поред ње, награду ће добити деветогодишња твитер активисткиња Наба Алабед, коју су родитељи злоупотријебили како би пропагирали сиријску проратну „опозицију“

Бана је, наводи РТ, твитовала поруке у којима се залагала за америчку интервенцију у Сирији, од своје седме године.

Чудно је ипак било, да су њени твитови написани на савршеном енглеском језику. Њен чувени твит је „да је боље бити и земља трећег свијета него допустити Русији и Асаду холокауст у Алепу“.

Руске снаге ослободиле су сиријски град Алепо након скоро шест година рата. То је била прва велика побједа над Исламском државом.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here