Madrid na potezu: Sve opcije na stolu

Podelite:

Zvaničnici iz španske vlade naveli su da su sve opcije na stolu kada je u pitanju kriza u vezi sa Katalonijom, prenosi AFP.

Španska vlada sastaje se danas kako bi odlučila o odgovoru na Pudždemonovo obraćanje katalonskom parlamentu, prenosi Rojters.

Katalonski lider Karles Pudždemon bi trebalo da se vrati na put zakona ako želi da dođe do razgovora, i on nema prava da nameće posredovanje sa Vladom, izjavila je sinoć zamenica španskog premijera Soraja Saenz de Santamarija.

Ni gospodin Pudždemon ni bilo ko drugi ne može nametati posredovanje. Bilo kakav dijalog među demokratama mora da se odvija u okviru zakona“, rekla je Santamarija.

Ona je dodala da Pudždemon „ne zna gde je, ni gde ide, kao ni sa kim želi da ide“, preneo je AFP.

Prethodno je katalonski lider, u obraćanju regionalnom parlamentu, rekao da prihvata „mandat naroda“ za otcepljenje od Španije, ali od parlameta Katalonije zatražio da tu odluku suspenduje, kako bi se dalo više vremena za pregovore sa Madridom.

Pudždemon se, u obraćanju regionalnom parlamentu, uzdržao od jasnog zahteva za proglašenje nezavisnosti, ali je prostor za otcepljenje Katalonije ostavio otvorenim.

 

Sputnik

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here