Мадрид суспендовао владу Kаталоније, аутономија остала

Поделите:

Званични Мадрид активирао је члан 155 Устава и суспендовао владу Kаталоније, али Kаталонији није укинуо аутономију, саопштио је шпански премијер Маријано Рахој.

“Шпанска влада морала је да примени члан 155 Устава иако то нисмо желели”, изјавио је Рахој.

Осим тога, Рахој је навео да ће тиме овлашћења каталонске администрације ће бити пренета на централну владу, али и да се не укида аутономија каталоније, већ да Мадрид само суспендује регионалну владу.

Рахој је рекао и да тражи дозволу да распусти каталонски парламент и распише преверемене изборе у том региону у року од шест месеци.

Према члану 155 уколико регионална влада прекрши своје уставне обавезе или “поступа на начин који озбиљно угрожава општи интерес Шпаније”, Мадрид може да “предузме неопходне мере да је силом натера на сарадњу или да заштити поменути општи интерес”.

Шпанска влада почела је нешто раније седницу поводом кризе у Kаталонији.

Циљ седнице је да се донесе одлука о томе која ће конкретна овлашћења бити одузета Kаталонији која тренутно ужива широку аутономију, укључујући контролу над здравством и образовањем, али и другим областима, пренео је АФП.

Након што је Kаталонија 1. октобра одржала забрањени референдум о независности, Уставни суд Шпаније саопштио је да је недавни референдум о отцепљењу Kаталоније био незаконит, а шпански парламент је одбацио покушаје каталонске владе да се та покрајина одвоји од Шпаније.

 

 

Tанјуг

Поделите:

1 коментар

  1. Kurir,koga zaista hrvati finasiraju,hoce da posvadja Srbiju sa Spanijom,jer samo forsira katalonsku pricu,dabnas i svih ovih dana, i iznosi bomba naslove,kako je “Madrid napravio drzavni udar”.
    Dakle,SRBIJA JE DEFINITIVNO POD USTASKOM OKUPACIJOM!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here