Мадуро наредио војсци да се припреми за одбијање америчког напада

Поделите:

Венецуелански председник Николас Мадуро окривио је САД да су стајале иза покушаја државног удара који је пропао, те позвао војску своје земље да буде спремна да се брани од војне интервенције Американаца.

„Венецуеланске снаге морају бити спремне да бране земљу оружјем ако се једног дана северноамеричка империја усуди да дотакне ову земљу, ово свето тло“, нагласио је Мадуро, обраћајући се хиљадама младих кадета на вежби у држави Коједес.

“Ми нисмо слаба или беспомоћна земља. Ми смо земља са моћном боливарском националном оружаном снагом која мора бити уједињена и лојалнија него икада.“

„Али за сада, САД воде нетрадиционални рат против Венецуеле јер желе да владају целом Америком“, рекао је председник Мадуро.

„Вашингтон покушава да спроведе заверу са много новца, како би уништио и поделио наше оружане снаге изнутра, уз помоћ групе издајника“, додао је он, мислећи на неуспели покушај државног удара у уторак.

„Они су украли митраљезе и пушке да би их усмерили према својој војсци и народу.“

Средином седмице у венецуеланској престоници Каракас дошло је до сукоба присталица самопроглашеног „привременог председника“ Хуана Гваида са снагама безбедности, који су покушали да преузму контролу над земљом.

Покушај државног удара није успео јер су оружане снаге у великој мери подржале изабраног председника Мадура.

Од избијања кризе у јануару, Вашингтон је директно подржао самопроглашеног „привременог председника“ и свргавање легалне власти. САД су увеле оштре економске санкције, те чак запретиле такозваном “хуманитарном интервенцијом” да би социјалистичку владу уклониле са власти у земљи богатој нафтом.

vostok.rs
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here