Maduro naredio vojsci da se pripremi za odbijanje američkog napada

Podelite:

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro okrivio je SAD da su stajale iza pokušaja državnog udara koji je propao, te pozvao vojsku svoje zemlje da bude spremna da se brani od vojne intervencije Amerikanaca.

„Venecuelanske snage moraju biti spremne da brane zemlju oružjem ako se jednog dana severnoamerička imperija usudi da dotakne ovu zemlju, ovo sveto tlo“, naglasio je Maduro, obraćajući se hiljadama mladih kadeta na vežbi u državi Kojedes.

“Mi nismo slaba ili bespomoćna zemlja. Mi smo zemlja sa moćnom bolivarskom nacionalnom oružanom snagom koja mora biti ujedinjena i lojalnija nego ikada.“

„Ali za sada, SAD vode netradicionalni rat protiv Venecuele jer žele da vladaju celom Amerikom“, rekao je predsednik Maduro.

„Vašington pokušava da sprovede zaveru sa mnogo novca, kako bi uništio i podelio naše oružane snage iznutra, uz pomoć grupe izdajnika“, dodao je on, misleći na neuspeli pokušaj državnog udara u utorak.

„Oni su ukrali mitraljeze i puške da bi ih usmerili prema svojoj vojsci i narodu.“

Sredinom sedmice u venecuelanskoj prestonici Karakas došlo je do sukoba pristalica samoproglašenog „privremenog predsednika“ Huana Gvaida sa snagama bezbednosti, koji su pokušali da preuzmu kontrolu nad zemljom.

Pokušaj državnog udara nije uspeo jer su oružane snage u velikoj meri podržale izabranog predsednika Madura.

Od izbijanja krize u januaru, Vašington je direktno podržao samoproglašenog „privremenog predsednika“ i svrgavanje legalne vlasti. SAD su uvele oštre ekonomske sankcije, te čak zapretile takozvanom “humanitarnom intervencijom” da bi socijalističku vladu uklonile sa vlasti u zemlji bogatoj naftom.

vostok.rs
Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here