МАДУРО ПОРУЧИО: Америка жели богатство Венецуеле, али ми се никада нећемо предати

Поделите:

Председник Венецуеле Николас Мадуро сматра да су Сједињеним Америчким Државама потребна природна богатства његове земље, на пример, нафта и гас.

Оно што (амерички председник Доналд) Трамп тражи у Венецуели је венецуеланска нафта и богатства Венецуеле: злато, гас, дијаманти и друго материјално богатство“, рекао је Мадуро за телевизију РТ.

Према речима венецуеланског лидера, њега не брине како ће ући у историју. Али напоменуо је да неће ући у историју земље као издајник.

„Молим се да моја земља не буде подвргнута војној интервенцији Американаца. У Венецуели неће бити рата, војне интервенције, али то не значи да се ми не припремамо да бранимо своју земљу… Користим сва средства комуникације како бих од целог света тражио да осуди лудило Доналда Трампа. Венецуела се никада неће предати“, додао је Мадуро.

У уторак 30. априла су се венецуелански опозициони лидер Хуан Гваидо, који се прогласио за председника земље, и његове присталице окупиле у Каракасу на ауто-путу испред војне базе „Карлота“. Раније је Гваидо позвао народ Венецуеле и војску да изађу на улице како би окончали Операцију Слобода за свргавање легитимног председника државе Николаса Мадура.

Према речима министра одбране Венецуеле Владимира Падрина, оружане снаге земље у потпуности остају на страни „устава и легитимних власти“.

У Венецуели су 21. јануара почели масовни протести против актуелног председника Венецуеле Николаса Мадура. Председник Парламента Венецуеле Хуан Гваидо се 23. јануара прогласио за привременог шефа државе. Сједињене Америчке Државе и низ других земаља су признале Гваида и захтевају од председника Венецуеле Николаса Мадура, ког не сматрају легитимним шефом државе, да не дозволи насилне акције против опозиције. Мадуро је Гваида назвао „марионетом Сједињених Америчких Држава“. Лидера Венецуеле Николаса Мадура као легитимног председника подржавају Русија, Кина и низ других земаља.

Спутник

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here